Mats Nilsson, L

Aprilhändelser

Snöväder igen. Vintern gör sig verkligen gällande i år. Men att vädret är ombytligt i april är för all del ingenting nytt.
 
Just i dagarna är det faktiskt ganska så precis 60 år sedan två viktiga händelser ägde rum som kan illustrera mänsklighetens bästa och sämsta egenskaper. Den 11 april 1961 inleddes rättegången i Jerusalem mot Adolf Eichmann. En av huvudfigurerna bakom förintelsen. Denne erkände utan vare sig omsvep eller ånger vad han gjort sig skyldig till, men hävdade att han inte gjort annat än att lyda order, något som förvisso inte var sant. I vilket fall som helst var det inget som domstolen ansåg att man skulle ta hänsyn till. Eichmann hängdes och hans aska ströddes ut i Medelhavet.
 
Vid samma tid skedde den första rymdflygningen i omloppsbana runt jorden med en människa ombord. Ryssen Jurij Gagarin blev så den förste att genomföra det som mänskligheten genom århundraden hade drömt om att kunna göra.
 
Man kan säga att händelserna hänger ihop. Nazisterna hade experimenterat med raketer och utvecklat vapnen V 1 och V 2 som man i krigets slutskede försökt sätta in för att vända det hotande nederlaget till seger. Både Sovjetunionen och USA insåg potentialen i rymdfarten och tävlade intensivt om att överträffa varandra, Båda med hjälp av teknik som hade utvecklats av den ondskans regim som Eichmann tjänade så hängivet.
 
För 160 år sedan, den 12 april 1861 anföll Sydstaterna Fort Sumter och startade på så sätt det amerikanska inbördeskriget. Försöket från syd att till varje pris hindra en utveckling som de i högsta grad ogillade, lyckades som bekant dock inte. Vilket var tur för både USA och världen.
 
Människan har rört sig runt klotet så länge vi har funnits till som art. Det finns nu fynd som visar hur våra föregångare tog sig till Europa redan för 45 000 år sedan och träffade på neandertalarna. Just denna grupp tycks dock ha dött ut. De vi härstammar ifrån kom av allt att döma senare. Något som sannolikt blev slutet för våra kusiner.
 
Mänskliga möten har lett till både framsteg och katastrofer. Just bakslagen har ofta nog skett genom att en grupp eller ett folk tagit sig rätten att dominera andra utifrån vanföreställningar om den egna överlägsenheten och/eller andra folks påstådda farlighet. Krig och folkmord har följt. Något att tänka på idag när aningslösheten inför grupperingar som Åkessons gäng verkar ha ätit sig in även bland de som borde veta bättre.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.