Mats Nilsson, L

Immunitet

Idag var det alltså dags. En spruta i vänster överarm, och så inleds processen i kroppen som om några veckor ska ge ett hyggligt skydd mot att ”bli allvarligt sjuk”, som det stod på papperet man fick med sig. Senare ska en dos till fullborda verket.
 
Det känns som att man själv och andra är en del av den upptäckt som gjordes i slutet av 1700 – talet av läkaren Edward Jenner. Denne hade hört talas om att befolkningen i Gloucestershire hade gjort iakttagelsen att den som hade haft kokoppor var immun mot smittkoppor.
 
Kokopporna var en infektion bland djuren som hade överförts till dem av smittkoppssjuka människor. Djuren blev dock inte sjuka, utan istället försvagades viruset, men hade kvar förmågan att framkalla immunitet.
 
Jenner gjorde ett experiment där en åttaårig son till trädgårdsmästaren infekterades först med kokoppor och sedan med smittkoppor. Idag hade detta betraktats som något högst oetiskt, men resultatet blev likväl att den första vaccinationen hade skett.
 
Idag är smittkoppor utrotade. En av få sjukdomar som man har betvingat på det sättet. Och det har vi i hög grad Jenner att tacka för.
 
Den 21 april 1918 sköts stridspiloten Manfred von Richthoven, ”Röde Baronen”, ner av britterna. Första världskriget rasade då sedan nästan fyra år. Utöver allt elände som kulor och krut förde med sig, skulle världen mot slutet av kriget drabbas av pandemin Spanska sjukan. Denna influensa skulle ta kål på fler människor, man han uppskattat dödstalen till mellan 50 och 100 miljoner, än kriget i sig.
 
Något vaccin fanns inte. Inget botemedel heller. Något att tänka på för de som målar allting i svart under den pandemi som vi just nu genomgår. Det är förvisso en svår epidemi, men utan tvekan hade den kunnat vara sju resor värre.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.