Mats Nilsson, L

Honnörsord

Läser i dagens tidning att intresset för så kallat närproducerade livsmedel ökar. I en annan plats i tidningen står det att färre bönder ”väljer ekologiskt”.
 
Det finns, dessvärre, sedan ganska länge en tendens att se saker som ekologiskt och närproducerat som något positivt i sig själv. Till synes utan att närmare reflektera över saken.
 
I själva verket finns inget sådant som ”ekologiska jordbruk”. Eller också är alla jordbruk just det. Ekologi är inget honnörsord utan den gren av biologin som omfattar samspelet mellan olika organismer och miljön.
 
Jordbruk innebär i sig ett mycket långtgående ingrepp i miljön på det att vi har ställt om de biologiska processerna i syfte att få dem att ge ett överskott och på det sättet arbeta åt oss. Ekosystem i balans producerar inget överskott utan där går det hela bara runt.
 
De så kallade ”ekologiska jordbruken” måste avstå från att använda kemiska bekämpningsmedel och mineralgödsel för att klassas som sådana. Det innebär att det krävs djurhållning för att få fram gödsel. Något som torde leda till en rejäl målkonflikt för de som ivrar för att vi ska konsumera mindre kött och mer grönsaker. Ofta nog då det är samma personer som – aningslöst – hyllar ”ekologin” och ”lokalproducerat”.
 
Erinrar mig hur det var 1988 då MP hade vind i seglen och såg ut att kunna ta sig in i Riksdagen. Jag jobbade åt FP i Södertälje som kommunalpolitisk sekreterare. Vi brukade roa oss med att ta av partimärkena och gå in i MP: s valstuga och förstöra dagen för dem genom att ställa frågor. Bland annat hur de hade tänkt sig att uppnå målet om ”kommunal självförsörjning”. Vi anmärkte att kommunen snart skulle nå ett rejält överskott på lastbilar, men att exempelvis apelsiner ju inte odlades i någon större utsträckning.
 
Något vettigt svar fick vi förstås inte. Varken på den eller andra frågor. Politiken gick inte ihop. Tyvärr spelade det ingen roll. Alltför många väljare såg något positivt i sig i ordet ”miljö”. Och det räckte för dem.
 
Det är alltid bra att ställa sig skeptisk till den här sortens förenklade agitation. Om fler gjorde det, skulle det nog se radikalt annorlunda ut när det gäller politiken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.