Mats Nilsson, L

Händelser vid vatten

Så var det den 10 juni. Solen strålar från en i stort sett molnfri himmel. Varmt är det. Och det var nog än mer hett om öronen för de berörda på gränsen mellan Israel och Syrien denna dag 1967. Israel avslutade då erövringen av Golanhöjderna och avslutade därmed sexdagarskriget.
 
Det stod knappast klart för de inblandade eller för omvärlden just då, men faktum är att det markerar något av en vändpunkt. Och det skulle påverka händelseutvecklingen regionalt, och i förlängningen – faktiskt – hela världssamfundet.
 
Araberna hade fått grundligt med stryk både 1948 och 1956, men hade aldrig accepterat nederlagen. Nu skulle man minsann segra! Strategin gick sedan länge ut på att strypa Israels möjligheter att handla med omvärlden och utveckla ekonomin.
 
Ett exempel på det var försöket att avleda Jordanflodens källor och lägga beslag på vattnet. Det ledde till det så kallade vattenkriget något år före sexdagarskriget. En av hjärnorna bakom detta var en viss egyptisk ingenjör vid namn Yassir Arafat. Någon palestinier var han inte. Varken då eller senare. Han fungerade som redskap för Nasserregimen.
 
Nederlaget 1967 sände chockvågor genom arabvärlden. Israel trädde fram som en regional stormakt. Reaktionen blev att ta fram oljevapnet. Något som i sin tur ledde till oljekrisen i västvärlden några år senare. Detta sammanföll med en allmän radikalisering av samhällsklimatet. Sympatin för ”befrielserörelser” som PLO och PLFP ökade. Också i Sverige. Terrorgrupper som Bader – Meinhof i Västtyskland och Röda brigaderna i Italien samverkade med kollegorna i Mellanöstern liksom med IRA på Irland.
 
Mycket vatten har runnit längs Jordanfloden sedan dess, men mönstret i Mellanöstern kvarstår. Liksom åsikterna på alltför många håll också i Sverige där man tenderar att överse med terror som exempelvis de iranska mullornas redskap Hamas ägnar sig åt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.