Mats Nilsson, L

Stockholmskomplex

Läser idag att Umeå kommun får påskrivet i en rapport framtagen på uppdrag av Länsstyrelsen. Genom ett antal schabrak till byggnader (mitt ordval) förstör man centrala staden som är ett kulturellt riksintresse. Det sker genom att de höga byggnaderna som Väven, den strandade Finlandsfärjan, och Utopia överflyglar Rådhuset och den närmaste miljön runt detta.
 
Jag instämmer för min del helhjärtat i omdömet. En av de första kampanjerna jag var med om när jag tog de första stapplande stegen på den politiska banan handlade om att rädda kvarteret Balder, där Nya konditoriet ligger, som då hotades av grävskoporna.
 
Den gången lyckades det. Om det berodde på vår insats i FPU, ska jag låta vara osagt, men vi drog ändå vårt strå till stacken. Vi upptäckte då att Umeå led av ett Stockholmskomplex, där alltför mycket handlade om att riva och bygga nytt. Ändå hade Umeå, dittills, klarat sig någorlunda hyggligt.
 
Stockholmskomplexet finns, tyvärr, fortfarande där. När signaler kommer söderifrån är man bara alltför snabb att anamma dem. Särskilt sedan S har lyckats etablera sig som styrande parti. I ohelig allians med högern å ena sidan och LO å den andra, blir det alltför mycket betongtänkande. Om det nu är tänkande det är frågan om.
 
Liberalerna har knappast tillhört de pådrivande i den processen, men har inte heller varit flitiga med att anlägga moteld. Det fick vi i FPU erfara på 70 – talet och ett kan vi, dessvärre, se även nu.
 
Den 15 juni 1940 intog tyskarna Verdun efter att dagen innan ha intagit Paris. Hitler besökte staden och beundrade dess skönhet. Han var, som bekant, mycket intresserad av arkitektur. Vilket inte hindrade honom från att i krigets slutskede befalla kommendanten att förstöra Paris.
 
Vi i Sverige slapp undan kriget. Ingen bombade några stadskärnor här. Demoleringen av alltför många kulturhistoriskt värdefulla miljöer har vi ordnat själva.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.