Mats Nilsson, L

Olycka

Idag kom chansen. Möjligheten att bryta den till synes ständiga nedgång Liberalerna är inne i. Möjligheten fanns. Man tog den inte.
Redan igår kom varningstecknen. Partiledarens första kommentar till den motbjudande rödbruna soppa som var på gång att serveras i Riksdagens kök var att nu var januariavtalet historia. Sabuni hade inte ens den goda smaken att beklaga att det som skänkt så mycket framgång i sak, det har både hon och andra framhållit, nu alltså var historia.
Vad ska alltså nu bli av det hela om Sabuni får sin vilja fram? Jo, nu ska vi ha en ”borgerlig regering”. Alltså en regering med M, KD och SD.
Jaså?
Liberalerna ska alltså ge sig i lag med den höger som ställt upp när de två ideologiska arvtagarna till Europas två vidrigaste regimer genomfört sin egna lilla variant av Molotov – Ribbentroppakten 1939?
Vad man istället givetvis skulle ha gjort vare att deklarera att den höger som beter sig på det här sättet, inte är något Liberalerna kan samarbeta med. Detta hade varit det enda riktiga. Både av politiska och taktiska skäl. Blir det extraval efter sommaren ter sig Liberalernas sorti ur Riksdagen mer än sannolik.
Det högern nu håller på med påminner inte så litet om när den tyska högern under Franz von Papen hjälpte fram Hitler till makten 1933. Detta i tron att man på det sättet hade garderat sig mot kommunismen.
Vidare, man kunde ha räddat det som räddas kunde genom att modifiera kravet på fri hyressättning. Sanningen är ju att bostadsmarknaden redan är på väg åt det hållet. Men istället verkar Sabuni rentav välkomna regeringskrisen. Därför finns skäl att säga att om nu Sabuni trivs så bra i högergänget, byt då parti. Det skulle väl vara bäst för alla.
Den svenska högern spelar med i det spel som ytterkantspartierna har satt igång. Och det ska alltså föreställa samhällsansvar! För ta en annan jämförelse från tidigare nämnda epok, så kan man ta ett uttalande av Churchill. Så ärkekonservativ han än var, insåg han att man ibland behövde liera sig med sina tidigare motståndare för att bekämpa det riktigt onda. Så på frågan hur han kunde alliera sig med Stalins Sovjet mot Nazityskland svarade han att om Hitler invaderade helvetet, ja då skulle han ändå säga något vänligt om djävulen i underhuset.
Någon sådan resning har inte Ulf ”von Papen” Kristersson. Och Sabuni verkar inte begripa att knäfallet för högern inte för annat än olycka med sig. För landet och Liberalerna. Och ytterst för demokratin.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.