Mats Nilsson, L

Malmtunga slag

Det mullrade i berget. Det våldsamma vulkanutbrottet medförde att materia djupt nere i jorden innandöme fördes närmare jordytan. Och där skulle det bli kvar.
 
Om någon kunnig geolog hade iakttagit skådespelet, hade denne kanske insett just den saken. Men så var det inte, eftersom utbrottet skedde för miljoner år sedan. Först på 1600 – talet skulle fyndigheten av järnmalm upptäckas, i det som kom att kallas för Kiruna och Malmberget.
 
Ännu längre fram, skulle avgörande händelser utspela sig i en – bokstavlig – kamp på liv och död. En strid som gällde tillgången till det järn som fanns i gruvorna. I april 1940 hade Nazityskland angripit Danmark och Norge. Striden i Norge gällde i hög grad staden Narvik där järnmalmen skeppades ut när Östersjön låg tillfrusen. Utan järnmalmen skulle Hitlers krigsmaskin snart stanna i brist på råvaror.
 
Nu blev det inte så. Istället fick tyskarna övertaget och kriget kom att vara i fem år till. Först den 25 augusti 1944 befriades Paris. Tyskland klämdes från två håll och på våren året därpå var Hitlers tusenårsrike slut.
 
Idag är metoderna fredligare, men likväl handlar det om strid om hur de resurser som finns i vår del här i norra Sverige ska disponeras. En del tycks tro att det som finns här också på något sätt automatiskt ska kunna disponeras av de som bor i närheten av resurserna, vare sig det handlar om malm, skog eller vattenkraft.
 
Så är det nu inte. Naturresurser av de här beskrivna slagen är ju inget värda om de inte på något sätts nyttiggörs genom olika typer av investeringar. Kanske något att tänka på för de som mer slentrianmässigt talar om dessa som varande ägda, åtminstone moraliskt, av de som av en lycklig slump råkar bebo en trakt där en vulkan hade utbrott i forntiden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.