Mats Nilsson, L

Två frågor

Två frågor, eller kanske snarare frågekomplex, dominerar politiken just nu: Miljön – klimatet – kärnkraften är den ena. Den andra kan skrivas som brottsligheten – skottlossningarna – invandringen.
 
De två har det gemensamt att de – var och en på sitt sätt – har initierats av liberaler för att sedan tas över av krafter som använder dem som slagträn i en populistisk kontext av missriktad civilisationskritik. Det vill säga precis raka motsatsen till vad liberaler står för.
 
På 70 – talet kom miljödebatten att handla om energi i allmänhet och kärnkraften i synnerhet. Den insikt som Folkpartiets politik grundats på, att all energiomvandling sliter på miljön och att det därför är av vikt att energi används effektivt, försvann när inte minst Centern gjorde det hela till en existentiell fråga. Folkpartiet tappade bort sig och föll in i en trall om vadskavihaistället och annat i samma (o)begåvade stil.
 
Resultatet blev ett slags tulipanaros där kärnkraften skulle avvecklas genom att först byggas ut till det tredubbla. Och resultatet av det är det vi kan se nu. Infrastrukturen på området är eftersatt och undermålig och rent politiskt resulterade striden i att Miljöpartiet kom till och att Folkpartiets profil i miljöfrågor hade förstörts totalt.
 
Sedan har vi det andra komplexet. Den liberala synen att se invandring som en möjlighet snarare än ett problem skulle 2002 kompletteras med att ställa krav på de som kom hit och därmed underlätta för dem att bli en del av samhället.
 
Resultatet av detta är opinionssiffror för Liberalerna på runt två procent. Men insikten om den saken saknas av allt att döma helt. Istället för att ta tag i frågorna med utgångspunkten där det hela började har man förfallit till fantasier om bygga nya kärnkraftverk samtidigt som man låter som SD – light när det gäller komplexet invandring – integration – kriminalitet.
 
Det finns alltid risker med att titta på det som sker och tro att det kommer att fortsätta på det sättet. Den 30 augusti 1862 besegrade Sydstaterna Nordsidan i det andra slaget vid Bull Run. Det verkade då som om Nordstaternas långa rad av nederlag aldrig skulle ta slut. Men ändå var det precis det som skedde.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.