Mats Nilsson, L

Miljön i Västerbotten

Det var liberaler som var först med att föra fram krav som skulle resultera i en modern miljöpolitik. Redan 1957 väcktes en motion i Riksdagen om ett samlat myndighetsansvar för miljöområdet. Tio år senare skedde detta i och med att Naturvårdsverket inrättades genom en sammanslagning av tre olika myndigheter.
 
Genom åren har liberaler drivit på och medverkat till att lagar och regler på området har skärpts och att myndigheter som mark – och miljödomstolarna har försetts med verktyg för att utforma villkor för miljöstörande verksamheter och tillse att efterlevs.
 
L har alltså fina meriter på området. Men man kan inte leva på gamla meriter. Allra minst som partiet är i full färd med att ta avstånd från de nämnda landvinningarna.
 
I en debattartikel i Dagens Industri uppträder Sabuni & Persson som ombud för alla tänkbara exploateringsintressen när de beskärmar sig över det som kallas de långsamma tillståndsprocesserna när de nämnda myndigheterna har att hantera allt från gamla synder i form av slutförvaring av radioaktivt avfall till gruvbrytningar här i Västerbotten.
 
För några dagar sedan fanns att läsa lokaltidningen en samanställning över förorenade områden i Västerbotten. Det är ingen munter läsning. I flera fall handlar det om lämningar efter nedlagda gruvor eller sådana som fortfarande är igång. Lagar och regler var inte tillräckligt effektiva på den tiden när brytningen inleddes. Räkningen får senare tiders människor betala.
 
Det är på tiden att den hittillsvarande partiledaren (hur länge det blir återstår att se) bejakar det som faktiskt står i partiprogrammet på miljöområdet istället för att försöka inbilla sig själva och andra att det finns en framtid i att strunta i allt vad miljökrav heter och inse att allt energiomvandling och då inte minst kärnkraften sliter på miljön och att all energi slutar som värme och därmed mer vattenånga i atmosfären. Och det är vattenånga, inte koldioxid, som är den kraftfullaste växthusgasen. PL kan ju lämpligen kontakta den tidigare arbetsgivaren, alltså ÅF, och bli upplyst om detta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.