Mats Nilsson, L

Förändring?

Läste nyligen en intervju med Liberalernas ledande företrädare i Göteborg Axel Darvik. På sin tid yngste ledamoten någonsin i Riksdagen. På ett ställe säger han att ett parti måste förändras i och med att förutsättningarna i politiken gör det.
 
Inga invändningar mot den principen. Problemet är väl att man faktiskt inte har gjort det.
 
Den nuvarande partiledningen och Även Darvik verkar mentalt vara kvar i det läge som rådde 2002. Då hade Folkpartiet nått framgång, som man trodde, p g a ”kravliberalismen”. Men den viktigaste faktorn bakom valresultatet var snarare att Moderaterna gjorde en hel rad politiska självmål, inte minst när det gällde skatter och invandring.
 
Det är kanske begripligt om det är så. Både Sabuni och Darvik inledde på allvar sina karriärer vid den tidpunkten. Då gällde det att välta S ur sadeln genom att forma en allians med M, KD och C. Något som också blev av inför 2006 års val.
 
Den plattform som då kom till var i hygglig balans med fyra partier stående i varsitt hörn. M hade gjort en rejäl sväng mot mitten och KD var på den tiden något annat än nu.
 
Idag är läget ett helt annat. Högern har sedan länge kapat alla linor som höll plattformen i mittfåran. Den glider raskt iväg mot avgrunden i form av ett svartbrunt träsk där piratkaptenen Åkesson residerar och ivrigt väntar på att få se flotten gå under.
 
Högern sitter aningslöst kvar på flotten samtidigt som Centern hoppat av och paddlat tillbaka mot mittfåran. Liberalerna är på glid mot högern eftersom obalansen fått flotten att luta betänkligt. Enda chansen i det här läget för L är att lämna och simma för allt vad tygen håller om inte partiet också ska gå ner sig i Åkessons träsk. Tyvärr syns inga tecken på att man har insett den saken.
 
Den 13 september 1759 slog britterna fransmännen i slaget vid Quebec. Snart därefter hade man förlorat hela Kanada. Britternas dominans i Nordamerika var därmed total. Fransmännen underskattade grovt motståndaren. Priset blev högt.
 
Påminner det om något?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.