Mats Nilsson, L

Demokrati och fred

Ser på öppnandet av Riksdagen. Kungen besöker Riksdagen och öppnar mötet. Det är enda gången under året som monarken besöker parlamentet, som väl är.
 
Den 14 september 1706 slöts fred mellan Sverige och Sachsen. Annars var ju tiden under början av det århundradet allt annat än fredlig för vår del. Den enväldige härskaren, Kalle dussin, var för all del inte den som startade det stora nordiska kriget, men han hade synnerligen svårt att avsluta något av det, hur många tillfällen som än bjöds. Så går det när all makt är samlad hos en person.
 
Sedan dess har vi bara haft kungligt envälde vid ett tillfälle, Under Gustav den III. Symtomatiskt nog blev det krig då också. Demokrati och frånvaron av kungar, enväldiga såväl som enfaldiga, i politiken är bra för freden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.