Mats Nilsson, L

Friskolor i fara

Det märks att sossarna känner sig pressade och nedtryckta efter att under så lång tid ha varit beroende av motståndare för att alls sitta kvar i regeringsställning. Därav kommer sig med största säkerhet kravet på, som det heter, vinstförbud för företag som driver friskolor. Anfall är, trots allt, bästa försvar. Även i politiken. Eller kanske i synnerhet där.
 
Taktiskt sett kan det verka som en lämplig attack. Det finns en tveksamhet långt utanför den traditionella vänstern inför friskolor som påstås vara rena guldgruvor för ägarna.
 
Nu stämmer förstås inte det. Om man tittar på vilka överskott det är frågan om blir det totalt sett mindre än en halv procent av den totala summa som läggs på skolverksamhet här i landet. Det går knappastatt hävda att det är något som utarmar de offentligt drivna skolorna. I synnerhet som den skolpeng som friskolorna uppgår till mellan 85 och 90 procent av vad de kommunala skolorna får.
 
Alltför många tycks leva i den något (o)saliga tron att vinst är något som kostar pengar. Så är det inte. Ingen verksamhet, offentlig eller privat, kan i längden drivas utan överskott. Det krävs både för att ersätta det som förslits men också för att kapital måste ge avkastning för att arbeta effektivt. På den mekanismen vilar både välstånd och välfärd.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.