Mats Nilsson, L

Håll i och håll ut

Gretas följare genomförde idag en manifestation om klimatet, ävenså här i Umeå. Klimatet var dock inte särskilt gynnsamt. Riktigt höstrusk. Frågan är väl vad det ska tyda på.
 
Det är – faktiskt – något rörande över de här aktivisterna. De tror sig vara representanter för något nytt, bärare av en alldeles ny insikt. Ropen skallar om hur bråttom det är.
 
I det fallet har de förstås rätt. Samtidigt har de i grunden fel om de tror att de är utan föregångare eller att det inte görs något åt den fråga som besjälar dem.
 
För de är precis så det ligger till. Debatten om klimatet tog sin början redan på 70 – talet, även om det tog lång tid att insikterna på allvar slå igenom. Utvecklingen på alla tänkbara fronter sker i en sällan skådad takt.
 
Det gäller dock förstås att hålla i och hålla ut. Den 24 september 1941 inledde tyskarnas belägring av Leningrad, som nu heter S:t Petersburg. Få trodde väl annat än att stadens fall var annat än en tidsfråga, men det visade sig vara fel. Det skulle ta 900 dagar, men till sist fick tyskarna slå till reträtt och inte så långt därefter var nazisternas tusenårsrike ett minne blott.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.