Mats Nilsson, L

Antisemitism

Det är en händelse som ser ut som en tanke. Läser i dagens tidning om en biografi över den franske politikern Leon Blum. Han blev premiärminister i en så kallad ”folkfrontsregering” 1936.
 
Leon Blum, som var av judisk börd, blev attackerad från högern, både den ”vanliga” och av mer extrema krafter. ”Ut med juden” löd ropen från det hållet. Frankrike präglades på den tiden av en utbredd antisemitism. Många från extremhögern lierade sig också med tyskarna när Hitler fyra år senare intog och ockuperade huvuddelen av Frankrike.
 
På nästa sida i tidningen läser jag så något som visar att antisemitismen inte försvann med tredje rikets undergång. I en notis står det att ett svenskt förlag har erbjudit sig att trycka upp en översättning av Sally Rooneys nya bok till hebreiska. Hon vill nämligen inte att den översätts till detta språk av ett förlag i Israel.
 
Men vadå? Det är väl bara Israels politik hon ogillar? Det är åtminstone det som chefen för det svenska förlaget tror. Något han dessutom verkar sympatisera med.
 
Nå, är då detta antisemitism? Svaret på den frågan är ett stort: JA. Det är precis vad det är frågan om.
 
Det finns nämligen inget land i världen som är utsatt för det som Israel får uppleva. Inte nog med att landet har fått försvara sin blotta existens mot miljoner fientliga araber, och numera också perser, som är besatta av att vilja se landet utplånas, liksom dess invånare. Så sent som bara för någon vecka sedan upprepade Mahmoud Abbas denna oförsonlighet i FN.
 
Men förutom detta är landet systematiskt diskriminerat av FN självt. Inget land har blivit föremål för så många fördömande resolutioner. Inte ens skurkstater som Iran eller Belarus.
 
Antisemitismen tar sig olika uttryck världen över. Något som den nämnda författarens vanföreställningar är ett tydligt bevis på.
 
Sanningen är nämligen den att det INTE föreligger någon ockupation av något annat lands territorium från Israels sida. Beslutet i Nationernas förbund, FN: s föregångare, var att det skulle skapas ett judiskt nationalhem i det som kallades Palestinamandatet. Det beslutet gäller fortfarande som det står inskrivet i FN – stadgan. Och det gällde allt område väster om Jordanfloden.
 
Sally Rooney skulle säkerligen opponera sig mot att bli kallad antisemit, men faktum kvarstår. Om det sedan bygger på okunnighet eller illvilja, är en annan historia.
 
Den 14 oktober 1648 slöts den westfaliska freden. Det 30 – åriga kriget var därmed slut. För Israels och judarnas del har krig och förföljelser varit mer eller mindre ständigt närvarande betydligt längre än så.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.