Mats Nilsson, L

Misstro

Medan smittläget med Covid 19 har förbättrats i Sverige och på många andra håll, fortsätter läget att vara minst sagt allvarligt i en del länder, exempelvis Ryssland. Trots att det mesta faktiskt talar för att det vaccin som används ger ett gott skydd visar olika undersökningar att över hälften av befolkningen inte vill vaccinera sig.
 
Skälet är antagligen i grunden ganska enkelt: man litar helt enkelt inte på myndigheterna. Till en del är ett sannolikt ett arv från sovjettiden, men Putin kan inte sägas ha varit den som ändrat på detta. Eller ens försökt göra det. Samma mönster kan vi, tyvärr, se i länder som Bulgarien och Rumänien.
 
Det lär ta lång tid att ändra på detta. I viss mån är problemet uråldrigt. Den 15 oktober 1552 erövrade Ivan IV: s ryska styrkor det tatariska kazankhanatet. Denne, med tillnamnet den förskräcklige, var väl motsvarigheten till Gustav Vasa hos oss. Med en låg serie erövringar vidgades det ryska riket och blev med tiden världens största land.
 
Men det var nog bäst att hålla sig ur vågen för tsaren ifråga. Liksom från allt vad myndigheter hette. Den läxan lärde sig ryssarna. Kanske litet väl grundligt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.