Mats Nilsson, L

Imperialism nu och då

Hörde idag att en domstol i Nederländerna beslutat att en guldskatt man haft till låns för en utställning, ska återbördas till Ukraina. Skatten hittades på halvön Krim och härrör tydligen från skyterna. Ett ryttarfolk som ständigt hotade Romarrikets gränser i öster. Föremålen tillverkades tydligen några århundraden före vår tideräkning.
 
Det som har hänt sedan man fick låna dyrbarheterna är att Krim, som tillhör Ukraina, ockuperats av Putins Ryssland. Regimens handgångna män protesterar och säger sig vilja ha tillbaka skatten, men den glädjen vill inte den nederländska domstolen ge ockupanterna.
 
Skyterna var i ständig konflikt med den tidens supermakt, alltså Romarriket. Precis som Ukraina nu kämpar för att frigöra sig från arvtagaren till det sovjetiska imperiet.
 
Den 27 oktober 1981, för precis 40 år sedan, gick de den sovjetiska ubåten U 137 på grund utanför Karlskrona. Försöken till bortförklaringar om felnavigering var det nog få som satte tilltro till. Det röda imperiets tid höll i vilket fall som helst på att rinna ut. Åtta år senare föll Berlinmuren och två år därefter föll även Sovjetunionen samman.
 
Länge kunde det se mer eller mindre hopplöst att ta upp kampen med det kommunistiska blocket, men det visade sig så småningom att det var en koloss på lerfötter. Precis som skyterna på sin tid stod upp mot det mäktiga Rom, frigjorde sig länderna i det tidigare östblocket ur imperiets grepp.
 
Putin försöker tydligen återuppliva det han kan av imperiet. Och det ligger i allas vårt intresse att det inte lyckas.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.