Mats Nilsson, L

Krig och fred

Den 19 november 1942 vände Nazitysklands krigslycka. Ryssarna stormade tyska ställningar vid Stalingrad. Operation Uranus innebar att tyskarna fångades i en fälla, avskurna och inneslutna i Stalingrad. Eller det som var kvar av staden.
 
Fyra år senare, den 19 november 1946 gick Sverige med i FN. En ny världsorganisation skulle se till att bevara freden. I Sverige hade man dragit ut på beslutet i rädsla för att ett medlemskap skulle innebära att Sverige ju – teoretiskt – kunde beordras av FN att gå ut i krig. Men i och med att stormakterna som satt permanent i säkerhetsrådet försågs med vetorätt, ansågs det att den risken inte skulle föreligga.
 
Räddhågset? Javisst. och så skulle det i viss mån förbli. Sverige hade lyckats hålla sig utanför kriget och nu var det med knapp nöd att man ville vara med på freden. Debatten om EU – medlemskapet för 30 år sedan, visade tydligt den saken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.