Mats Nilsson, L

Minnesdag

Minnesdagen för förintelsens offer. Den 27 januari 1945 nådde sovjetiska trupper fram till koncentrationslägret Auschwitz. Ryssarna var ju knappast några humanitära föredömen, men tydligen slog det de här fick se även rekordet för deras del.
 
Idag står det också en massa ryska soldater vid en gräns i östra Europa. Den här gången inte som befriare utan som ett hot mot ett demokratiskt land. Mycket talar för att Putin inte är ute efter krig men av att på något sätt ändå återskapa åtminstone något av det läge som etablerades efter krigsslutet 1945.
 
Det kommer förstås inte att lyckas. Man kan konstatera att såväl han och figurer som Hitler och Stalin på sin tid har missförstått en grundläggande sak när det gäller mänsklighetens historia, nämligen dynamiken.
 
Genom historien är det många som har velat etablera det slutgiltiga och därmed statiska samhälle där allt egentligen ska vara oförändrat. eller åtminstone förändras så litet som möjligt.
 
Så har det dock aldrig varit och så kan det inte heller vara. Mänsklighetens historia är en provkarta på motsatsen till det statiska.
 
Kanske var det just av det skälet som Hitler och hans vidriga gäng utsåg just judar och romer till huvudfiender. Folk vars historia präglas av uppbrott och vandringar över jorden. Antingen av fri vilja, men ofta nog till följd av repression och förföljelse. I vilket fall som helst en styggelse i nazisternas ögon där idealet var ett oföränderligt rike fyllt av blonda och blåögda som för alltid skulle knäfalla inför ledaren med stort L.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.