Mats Nilsson, L

Krig och demokrati

Det som händer just nu påminner mycket om 1939. En stormakt, styrd av en galen diktator, anfaller ett grannland med motiveringen att grannen anföll först, vilket var lögn, och att man i vilket fall som helst hade rätt att ta tillbaka det som hade förlorats några decennier tidigare.

Samtidigt ville en stallbroder, i viss mån föregångare och inspiratör till diktatorn, blanda sig i leken. Först erbjöd han sig att medla, men valde därefter att delta i anfallet för att få en bit av bytet.

Dagens Hitler och Mussolini, Putin och Lukasjenko, har alltså kastat in Europa i ett nytt krig. Och precis som var fallet då har krigsutbrottet föregåtts av att demokratin har attackerats av auktoritära partier och politiker. I dag är det bara fyra (!) procent av världens befolkning som lever i en fullständig demokrati.

Liberalerna stödjer givetvis Ukraina. Men samtidigt måste det sägas att man på senare år i mycket har försummat att påminna väljarna om kärnan i det liberala uppdraget framför allt annat: bevarandet av den liberala demokratin.

Demokrati i sig självt är fredsskapande. Demokratier krigar mycket sällan. Och aldrig med varandra. Om det hade rått yttrandefrihet med fri opinionsbildning och fria och rättvisa val i Ryssland och Belarus hade det här som nu sker givetvis varit omöjligt.

Liberalerna ligger dåligt till i opinionen. Demokratin är också den utsatt. Och just därför finns det alla skäl att gå på offensiven och att istället för att underkasta sig en höger som är alltför villig att ge sig i lag med ett parti som är en del av detta auktoritära hot mot demokratin, agera som en självständig politisk kraft.

Hitler ansåg på sin tid att ”Det nya Tysklands främsta fiender är de gamla liberalerna”. Och det var givetvis en alldeles riktig bedömning. Så det är på tiden att Liberalerna partiledning inser att samma sak gäller Åkessons gäng. Det är liberalismen som är motsatsen till den vidriga ideologi som Åkessons gäng grundar sin politik på. Och så länge som högern, alltså M och KD, är inne på att samarbeta med SD, kan inte L ställa upp.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.