Mats Nilsson, L

Makt och ansvar

Pling. Klockradion går igång. Redan dags? Nå, man ligger där halvsovande och lyssnar på alla dåliga nyheter. Men så är det dags för Tankar för dagen. Hör Mark Levengoods röst. Alltid något kul när det är han som svarar för inslaget. Han berättar om hur han som ung kom till Sverige och började jobba inom vården.

På avdelningen styrde och ställde Syster Karin. En dag meddelade hon Levengood att han som invandrare hade att genomgå en kurs i svenska. Han tackade för det, men fann sig föranlåten att säga att ”vi i vår familj inte talat annat än svenska sedan 1300 – talet”. Ja, ja, fick han till svar. ”Men regler är regler”.

Kan inte låta bli att erinra mig detta apropå de artiklar jag läst de senaste dagarna, och som handlat om – just det – stelbenta regler inom socialtjänsten. Något som både politiker och tjänstepersoner tydligen har problem med.

Nå, tänker åtminstone jag, vilka är det som har möjligheten att ändra på dessa eländiga förhållanden? Tja, det är ju rimligen de som makten haver och är valda för att göra just det om det visar sig nödvändigt.

Den 28 juni 1709 led svenskarna ett avgörande nederlag mot ryssarna i slaget vid Poltava. Sverige hade då en enväldig kung, den så kallade hjältekonungen Kalle dussin. Hur det går i längden när makten samlas och utövas hos en enda person, har vi sett genom åren. Men tyvärr kan även aldrig så demokratiskt tillsatta förtroendevalda brista i maktutövningen emellanåt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.