Mats Nilsson, L

Danska värden?

Den danska belägringen blev till sist omöjlig att uthärda. Den 3 augusti 1611 intog danskarna Kalmar slott. Kalmarkriget, som avslutades först med freden i Knäred 1613 blev åtminstone delvis en dansk framgång.

Men det var, skulle det visa sig, sista gången man hade en sådan framgång. Inte fullt att halvsekel senare hade man mist 40 procent av riket till Sverige som nu blivit Nordens obestridda stormakt. Och inte gick det bättre sedan när man på 1800 – talet förlorade Norge, också det till Sverige, och delar av Sönderjylland till Preussen.

Danmark var – och är – ett litet land alltsedan dess. Och kanske är det just det som gör att de nu verkar ha hemfallit till något slags förvridet etniskt tänkande för att bevara ”danska värden”.

Hur dessa ser ut, ja det är något man kan fråga sig. I den mån sådana finns, borde de väl inte diktera etnisk rensning i olika bostadsområden. Men det är tyvärr precis vad som föreslås. Man skäms över att ha danskt påbrå.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.