Mats Nilsson, L

Allt annat än gudomligt

Idag begravs så det som av många beskrivs som den sista gudomliga monarken. Nu är de väl tveksamt om någon anno 1952 när Elisabet II tillträdde, verkligen på allvar trodde att hon fått sin makt till följd av någon gudomlig vilja, men hur det än är med den saken. Nog hängde hon med ett tag.

När hon föddes 1926 var Storbritannien fortfarande en världsmakt, trots de påfrestningar som första världskriget medfört. Imperiet omfattande en fjärdedel av världens landyta. När hon blev drottning var USA den nya världsmakten och britterna var i praktiken bankrutta. Snart nog avvecklades också kolonialväldet.

I spåren av detta blev det åtskilliga oroligheter. Inte minst i Afrika. Den 18 september 1961 omkom Dag Hammarskjöld i en flygkrasch i dåvarande Nordrhodesia. En av britternas många besittningar. Hammarskjöld var där för att försöka medla i det inbördeskrig som brutit ut i Kongo, en tidigare belgisk besittning. Ett av de värsta exemplen på hur kolonialmakten förtryckte befolkningen.

Kongo var faktiskt rentav en personlig egendom. Det jättelika området ägdes av Belgiens kung, Elisabets Kollega. Med tanke på det som hände i Kongo under den perioden är det inget gudomligt man tänker på, utan snarare den där figuren en trappa ner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.