Mats Nilsson, L

En uppgift

Så kom den då. Den första stora opinionsmätningen efter valet. Regeringspartierna rosar inte direkt marknaden. Inte heller centern eller Åkessons gäng. De enda som kan öppna adventskalendern idag och känna sig nöjda, torde vara Magdalena Andersson och Nooshi Dadgostar.

För mittenpartierna, C och L, går det alltså fortsatt mycket tungt. Det verkar inte spela någon roll om partierna sitter i regeringen eller inte. Det känns sannerligen mycket länge sedan när det första gången sedan 30 – talet blev maktskifte 1976.

Centern var då det överlägset största partiet på den vinnande sidan med 86 mandat. Mittenpartierna hade 125 mandat tillsammans. I årets val lyckades man skrapa ihop 40. Bara ett (!) mandat mer än enbart Folkpartiet (som det hette då) erövrade 1976.

Väljarna brukar i allmänhet gilla den politik som präglas av kompromisser i – just det – mitten. Men det verkar inte som om de ser hur det kan gå om det inte finns någon plattform i mitten att arbeta utifrån. Se där en uppgift för partistrategerna att jobba med.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.