Mats Nilsson, L

Två dagar i december

De två dagarna, den 6 och 7 december, var vid ett tillfälle tiden för en historisk vändpunkt. Även om det kanske inte var alla som insåg det då.

Året var 1941. I juni hade Hitlertyskland anfallit Stalins Sovjetunion. Inget verkade kunna hejda tyskarna. Men den 6 december utanför Moskva hände det. Ryssarna stormade de tyska ställningarna och drev bort fienden. Men ändå stod ju tyskarna fortfarande djupt inne i landet, och var ju fortfarande framgångsrika på andra håll.

Den 7 december anföll japanerna Pearl Harbor. Några dagar senare förklarade Hitler USA krig. Han höll sitt löfte till sin allierade. Världskriget var därmed ett faktum.

Det skulle ta drygt tre år innan det fullt ut visade sig vilket misstag såväl Hitler som den japanska militärdiktaturen hade begått. Omvälvningarna i samband med kriget kan vi se än idag.

Får vi se något liknande när kriget i Ukraina är överståndet? Vilka datum ska man då uppmärksamma? Det vet vi förstås inte än. Men det vi kan vara ganska så säkra på är att efterverkningarna kommer att bli mycket stora.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.