Mats Nilsson, L

Ödesdiger dag

30 januari. Ett ödesdigert datum. Denna dag, för precis 90 år sedan utsågs en viss Adolf Hitler till tysk rikskansler. Få, om ens någon, kunde väl föreställa sig vad det i förlängningen skulle leda till. Drygt tolv år och inemot 50 miljoner döda senare, dog den tidigare så upphöjde ledaren som en råtta i sitt hål. Han hade inte ens kurage nog att stå för det han hade gjort.

Den 30 januari 1658 valde den svenske kungen Karl X Gustav att våga sig på att korsa sundet Lilla Bält, som hade frusit till. Havet, som hade skyddat Danmark från att invaderas, fungerade inte längre som vallgrav. Senare korsades Stora Bält och det danska nederlaget var ett faktum. Följden blev att det tidigare Östdanmark blev svenskt och skulle så förbli.

På den tiden ansågs det att kungar och furstar hade rätt att kriga, om de så ville. Men när Hitler drog igång kriget förhöll det sig faktiskt inte längre så. Så hans hejdukar kunde dömas i domstol efter kriget. Både för att startat krig och begått otaliga brott också mot de lagar som faktiskt ska gälla även i krig. Så en dag får vi kanske även se Putin och hans drägg inför rätta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.