Framtidsenergi AB förslag från Centerpartiet

Centerpartiet presenterade igår ett förslag om att sälja delar av Vattenfall för att bilda Framtidsenergi AB,en förstag som skall syfta till att utveckla spjutspetsteknologi för energiomställningen.

Såhär skriver Maud Olofsson på DN Debatt:

"- Trots ledande forskning och utveckling på flera områden, gott om nya innovationer och starka, långsiktiga styrmedel uppstår ofta en ”dödens dal” i utvecklingskedjan, mellan testlabbet och marknaden, som gör att lovande teknik antingen försvinner till investerare och tillverkare utanför Sverige eller helt enkelt stannar upp i utvecklingen. För att möta de alltmer akuta klimathoten och samtidigt öka svensk konkurrenskraft i omställningen till en klimateffektiv ekonomi måste vi undvika denna ”dödens dal” och tvärtom snabba på utvecklingskedjan. Då måste vi också vara beredda att pröva nya former av offentlig-privat samverkan. Det finns utrymme och behov av fler aktörer som är beredda att ta risker och investera i utveckling och produktion av framtidens energiteknik i Sverige.

– Vi måste göra tydliga nationella prioriteringar för att klara klimatet, jobben och välfärden. Centerpartiet vill därför sälja ut delar av Vattenfall och använda 10 miljarder kronor i aktiekapital i ett nytt spjutspetsbolag –Framtidsenergi AB. Tillsammans med privata aktörer ska bolaget investera i nya energilösningar och gröna jobb i Sverige."

Jag tycker det låter som en sund idé, det krävs nya grepp för att hitta framtidens energilösningar.

 

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.