Ledare i Västerbottningen – Ett ledarskap att längta till Anna-Karin Hatt

Tidningen Västerbottningen hade denna ledare i torsdags:

Under ett par år av min tidiga ungdom stod jag på den yttersta vänstern i svensk politik. Radikalism var viktigare än verklighetsförankring, teoretisk korrekthet viktigare än slutsatser sprungna ur den egna erfarenheten. Men jag växte upp, skaffade jobb och familj och lät realism träda in i idealismens ställe.

Radikalism råkar dock vara en fälla även för höger- och för mittenpartierna. Lockelsen att ”tuffa till” sin image i nyliberal inriktning i en strävan att vinna kampen om att få ikläda sig rollen som socialdemokratins främsta motståndare går inte att bortse från, dock är det en är en strategi lika beprövad som den är ytlig och i längden dömd att misslyckas. Även om ungdomsförbunden i allmänhet tycks vara de delar av Alliansen som har svårast att motstå denna frestelse finns det all anledning även för moderpartierna att hålla ett vaksamt öga.

Anna-Karin och Torbjörn    Foto: Jonas Johansson

I förra veckan tog jag chansen att åka och lyssna på It- och regionminister, tillika partiledarkandidat, Anna-Karin Hatt i Ramvik. Efter att ha studerat de respektive kandidaternas program och lyssnat till Hatt på klassisk Centermark så förordar jag personligen Anna-Karin Hatt som ny ledare för Centerpartiet. Anna-Karin Hatt har bred erfarenhet från politik på högsta nivå men även från entreprenörskap och den ensamstående förälderns tuffa verklighet. I sin kampanj har Hatt tydligt dekarerat att hon står fast förankrad i klassiska centervärderingar som tillväxt och service i hela Sverige, miljöhänsyn och en tro på den enskilde människans möjligheter.  Hon har en politisk bredd och en sakkompetens som många av hennes blivande partiledarkollegor saknar. Anna-Karin Hatt står för en politik som hedrar Centerrörelsens historiska arv och som har klar potential att vinna klassiska centerpartistiska värderingar för framtiden.

Utan tvekan kommer Hatt att se till att omge sig med kompetent folk. Hon har deklarerat sin vision att stärka Centerpartiets unika särart och hålla partiet kvar på en ideologisk kurs ganska nära mitten av det politiska fältet. Risken att Centerpartiet under Anna-Karin Hatts ledarskap skulle glida från ansvarstagande socialliberalism mot radikalismens blindskär förefaller närmast obefintlig.

Vi som befinner oss i centerrörelsen har på senare år fått uppleva hur en smutsig kampanj som velat göra gällande att Centerpartiet har blivit ”Stureplanscentern” och att partiet har svikit landsbygden har kunnat skymma sikten för många väljare, och det i en situation då kampanjen i fråga saknat både substans och intellektuell hederlighet. Anna-Karin Hatt synes mig vara av det rätta virket för att bevisa även för de desillusionerade och de misstänksamma att Centerpartiet är och förblir ett parti för hela Sverige. Det om något är ett ledarskap att längta till, ett ledarskap som centerrörelsen tryggt kan lita på.

Petter Bergner

Personligen sympatiserar jag verkligen med Petters åsikter, hoppas fler gör det.
Även Carola Gunnarsson har bloggat om Anna-Karin idag.

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.