GPS på dementa är vi på väg mot 1984?

Vk skriver idag en liten notis om en demenssjuksköterska som kontaktat Socialstyrelsen för att undersöka regelverket kring GPS på en dement person.
Artikeln hittashär.

Detta kan ju i första läget låta jättebra, men det gäller att i alla lägen fundera på vilka övervakningssystem som vi kan anv’ända utan att:

  1. Kränka den peronliga integriteten, vet vi att personen som förses med GPS vill det? Låter ju enkelt med en GPS på en dement person men vad säger vi om GPS på förskoleelever så dom inte går vilse?
    Eller GPS på högstadieelever så de inte skolkar?
  2. Tekniska hjälpmedel får aldrig bli en ersättning för personal, tänk så praktiskt med GPS på alla boende på äldreboendet – då behöver man ju inte oroa sig om någon springer ut.

Jag hoppas Socialstyrelsen har bra svar på dessa frågor, GPS kan mycket väl vara ett hjälpmedel men det gäller att använda det med måtta.

Basen måste alltid vara att det finns personal i tillräcklig omfattning!

Skall bli intressant att läsa Socialstyrelsens svar, bra att demenssköterskan frågade!

En kommentar

  1. Conny Forsström

    Jag håller helt med dig om att basen måste vara att man kan utgå från att det finns tillräckligt med personal. Frågan är hur de eviga skattesänkningarna påverkar välfärden och MÖJLIGHETEN att ha tillräckligt med personal för att utföra jobbet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.