Gemensamma nämnaren mellan landstingets neddragningar och Grekland

 Idag togs då första steget i det besparingsprogram som den krympande majoriteten i landstinget föreslagit, att avveckla ambulansstationerna i Åsele och Malå. Detta förväntas att följas av beslut om avveckling av akutsjukvårdsplatser i inlandet. Jag är väl medveten om att landstinget i Vsterbotten har en syynerligen pressad situation men det finns enpar saker i det som nu sker som jag tycker är mer än lovligt "fult"

  1. De omfattande besparingsbeslut som skall tas kommer endast att hanteras i Hälso och Sjukvårdsnämnden samt Landstingsstyrelsen. Ett taktiskt drag för att minimera debatten och opinionen. Kloka förslag tål alltid en granskning i ett fullmäktige, dessa kommer inte att hanteras i fullmäktige….
  2. Vad säger (s) i inlandet? Noterade att vid dagens sammanträde i nämnden hade ett antal inlandsledamöter förhinder.
  3. Spara vid kusten! Jag har minst fem vårdcentraler inom cykelavstånd, det måste gå att hitta besparingar så att inte gamla och sjuka i inlandet tvingas åka flera mil längre eller vänta orimligt länge på en ambulans.

Jag ser att flera har skrivit om dessa neddragningar: Olle, Nicklas, Nicke.

Dessutom tycker jag alla skall läsa den debattartikel som landstingsalliansen hade i VK häromdagen

En annan fråga som varit i hetluften idag är Greklands besked om att folkomrösta om de kraftiga besparingar som krävs för att landet skall erhålla de krispaket som förhandlatsa fram inom Euroområdet. Något som väckt bestörtning hos regeringschefer i hela europa men även får börserna att fortsätta på sin bana neråt.

Jag måste säga att jag finner ett visst sympatiskt demokratiskt drag i den grekiskte premiärministerns förslag, det är inte fel och säkert absolut nödvändigt med folkets stöd för att klara av det som Grekland står inför.
Samtidigt som det ju är fullständigt oacceptabelt att först förhandla fram ett avtal med övriga euroländer, och sedan begära en folkomröstning.

Situationen i Västerbottens läns landsting är rätt likartad med den skillnaden att vi inte är bundna till något avtal med andra. Socialdemokraterna vägrade ju som den minnesgode minns att lägga fram något budgetförslag inför valet 2010. Nu spelade det ju ingen roll utan väljarna köpte "grisen i säcken" och vi har en fortsättning av samma styre som vi hade tidigare.
Dock står det ingenting i (s) landstingsmanifest inför valet 2010 om att man skall avveckla ambulanser.
Så som jag ser det så har inte (s) ingått något avtal med inlandsborna om dessa neddragningar.

Tycker Peter Olofsson skulle våga göra som premiärministern i Grekland och låta väljarna avgöra om man skall genomföra sparprogrammet.
Det är möjligt i Västerbotten!

Mer om Grekland, Här1, Här2, Här3, Här4 

Etiketter: ,

3 kommentarer

  1. Lars Gidlöf

    Hej
    Eftersom Holmlund har blivit feg o vägrar ta in kommentarer, vilket jag tycker är otroligt odemokratiskt, så skriver jag min kommentar till honom här.
    Lennart
    nu räknar du som en politiker, ja,ambulansen i Åsele fås efter 5 minuter,i Umeå 45 minuter, helt rimligt. Hur lång tid tar det för Åsele patienten att komma till NUS jämfört med den boende i Umeå?

    Varför ska Ni politiker ha så svårt räkna ut vardagliga saker,utan det ska bara klagas o gnällas

  2. Sylvia Samuelsson Åsele

    Landstingets sparande på ambulanser i inlandet är på sikt en mycket dyr fördyring. Ambulanssjukvården ligger i framkant i vår kommun när det gäller kompetens och teknisk utrustning. Den cynism som socialdemokraterna visar mot inlandsborna var inte helt oväntad. Väljarna är flera i storstaden Umeå. Socialdemokraterna kommer med säkerhet att starta projekt för att utveckla ambulansen i storstaden efter en modell som fungerat länge hos oss. Sista ordet är annu inte sagt trots att beslut är fattat med 2 rösters majoritet och där socialdemokrater i Inlandet hade förhinder att närvara!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.