Tänk om Jan Hägglund det finns ingen konflikt mellan stugor och vattenkvalitet

Precis som många andra blir jag besviken när Jan Hägglund meddelar att han när FÖPen för Nydalaområdet kommer upp i fullmäktige nästa vecka nu meddelar att han avser att stödja (s) + (v) förslaget som innebär att ett stort antal av de stugor som nu förgyller Nydalasjöns stränder försvinner.

Jan bygger beslutet på att det är för att värna om vattenkvaliteten i Nydalasjön och att det förslag som Alliansen lagt fram skulle möjliggöra en expolatering av sjöns stränder som skulle riskera vattenkvaliteten i Nydalasjön.

Här skulle jag vilja påstå att Jan har fel i sin analys, det är riktigt att vi i vårt förslag inte har låst fast vem som skall äga stugorna framöver, det är endast för att i alla fall jag trodde att det skulle vara lättare att få stöd för ett förslag som var öppet till sin karaktär och fokuserade på att i första varvet rädda stugorna från inlösen och rivning. 

Vad gäller vattenkvaliteten och belastning från enskilda avlopp mm. så känner säkert Janne till att Miljo och Hälsoskyddsnämnden sedan några år inventerar enskillda avlopp runt känsliga vattendrag runt om i kommunen – just för att säkerställa vattenkvaliteten i våra sjöar, och att Umeå Kommun är väldigt restriktiv vad gäller att tillåta enskilda avlopp. I förslaget till överiktsplanefördjupning som man kan läsa här på kommunens hemsida så berörs vattenkvaliteten i sjön rätt översiktligt och jag förutsätter att kommunen kompletterar Nydala FÖPen med ett kontrollprogram för att säkerställa vattenkvaliteten för framtiden. En översiktsplan anger ju kommunens huvudsakliga inriktning med mark och vattenanvändningen. Detaljerna kommer i ev. i kommande detaljplaner.

Så tänk om Jan, eller är det som Anders Ågren skriver på sin blogg att du och Arbetarpartiet rättar in er i vänsterfållan och att det är viktigare än att bevara stugorna? 

En kommentar

  1. Maria

    Vad det handlar om är att man är rädd att stugorna ska övergå i privat ägo, men detta lindas in i ord om miljökatastrof etc. Det kan knappast vara så att ett antal stugor står för en sådan enorm miljöpåverkan som man framför (trafiken i närheten är nog ett desto mer gigantiskt problem)och om så är fallet får man väl byta ut de enskilda avloppen då.

    Tror inte att sjöns överlevnad hänger på några personer som på sommaren bor i sina sommarstugor, det låter ju helt befängt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.