Dagens debatt om Nydalastugorna

Idag hade vi en riktig maraton debatt om förslaget till Fördjupad Översiktsplan för Nydalaområdet. Finnsmer info på kommunens hemsida. Samt på VK.se

Det blev nu inte så mycker av debatt kring själva översiktsplanen, utan det blev mer stugorna som hamnade i fokus.
Bildkollage VK

Om vi börjar med planen i stort så tycker jag den i det stora hela är okej, den tydliggör Nydalaområdet som i huvudsak rekreations och fritidsområde, samt begränsar möjligheterna till ytterligare exploatering.
! planen omnämns flera gånger de risker som finns framöver med vattenkvaliteten i sjön om vi inte lyckas begränsa tillförseln av närsalter (Kväve och Fosfor). Det finns omnämnt ett antal åtgärder man kan vidta för att komma tillrätta med problemen – men en öpl säger ju vad kommunen anser att man bör göra, inte vad man kommer att göra. Här hoppas jag dock att man snarast jobbar vidare med förslag till konkreta åtgärder. Problemen bottnar förenklat i att sjön är grund och att omsättningstiden på vattnet är långsam ungefär 2,5 år.

Sedan blev ju stugorna själva huvudärendet, här anser jag och Centerpartiet att man lyfter upp en bisats till huvudsats. Rung sjön finns det idag 64 stugor 50 av dessa är i privat ägo och resterande 14 är i olika former av privat ägo. Det var dessa 14 stugor som  majoriteten hela tiden sköt in sig på och debatterade. Att kommunen har ett ansvar för 50 stugor som man kanske skulle fokusera mer på var aldrig intressant.

Centerpartiets inställning är att de stugor som idag finns runt Nydalasjön utgör ett positivt inslag till miljön runt sjön och bidrar till ökad trivsel och trygghet. Och att ett bevarande inte alls innebär att vi begränsar allmänhetens tillträde till sjön, ej heller arr vi riskerar Nydalasjöns vattenkvalitet.

Skall dock bli intressant att se hur kommunen väljer att gå vidare nu, att hitta 40 miljoner för att börja riva, flytta, lösa in och rusta upp stugor blir intressant.

Även Anders och Peder har bloggat om stugorna.

Här kommer kommunens pressmeddelande:

Umeå kommun 2012-10-29
Pressmeddelande

Planen för Nydala antagen

Kommunfullmäktige har antagit den fördjupade översiktsplanen för Nydala. Beslutet ledde till votering, som slutade med siffrorna 33-32, efter oenighet om stugorna runt Nydalasjön.

Den fördjupade översiktsplanen beskriver Nydala som ett viktigt stadsnära rekreationsområde. Utöver plats möjligheter till turism, friluftsliv, rekreation och boende inom planområdet föreslås också ett verksamhetsområde kallat Entré norr, för exempelvis Eurostop, bilhandel och bilservice. Längre österut föreslås Anumarks trädgårdsstad med 150 enfamiljshus/stadsdelshus samt ett tiotal tomter för hästnära boende. 400 lägenheter och verksamheter föreslås vid den södra delen av sjön med start tidigast efter 2020.

Stugor flyttas
För att göra området närmast sjön tillgängligt för allmänheten inlöses sju privata stugtomter och tio arrendestugor. Därefter rivs 34 stugor. Inom ett reservatsområde i nordöstra delen av sjön bevaras befintliga tolv stugor. Fem stugor som bedöms ha höga kulturmiljövärden flyttas till området från andra delar runt sjön.
Den totala investeringskostnaden för iordningställande av mark och andra åtgärder bedöms uppgå till omkring 40 miljoner kronor.

Ville bevara
Kommunfullmäktiges beslut att anta kommunstyrelsens förslag stöddes av de 33 ledamöterna i Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Arbetarpartiet. Alliansen och Miljöpartiet yrkade på en ändring av den skrivning i planen som rör Nydalastugorna.
– Ett bevarande av stugorna står inte på något sätt i motsats till rekreationsmålet. Västerbottens museums inventering visar att merparten av de 64 stugorna är värda att bevara, säger kommunstyrelsens 1:e vice ordförande Anders Ågren (M).

Garanti för underhåll
Ingemar Jangvad (S) menar att en inlösen gör att kommunen kan står som garant för att stugorna underhålls, och byggnadsnämndens ordförande Åsa Ögren (S) ser att ett befästande av den privata äganderätten skulle kunna inskränka på allmänna rekreationsbehov.
– Vi måste också vara rakryggade inför dem som redan fått sin stuga inlöst, säger Åsa Ögren.

Mer information:

http://www.umea.se/umeakommun/kommunochpolitik/planerochstyrdokument/utvecklingochplanering/stadsplaneringochbyggande/oversiktsplan/fordjupadeoversiktsplaner/nydalaomradet.4.59dbd48c11914b76789800013028.html
Lennart Holmlund (S)
ordförande
kommunstyrelsen
Umeå kommun
090-16 12 01
070-550 47 85
[email protected]

Anders Ågren (M)
1:e vice ordförande
kommunstyrelsen
Umeå kommun
090-16 23 17
070-341 67 64
[email protected]

Åsa Ögren (S)
ordförande
byggnadsnämnden
Umeå kommun
090-16 13 29
070-326 70 26
[email protected]

Anders Sellström
ledamot
Kommunfullmäktige
070-540 12 12

Isabella Forsgren
projektledare
Utvecklingsavdelningen
Umeå kommun
090-16 13 87
070-326 12 60
[email protected]

Claes Björnberg
presskommunikatör
Umeå kommun
090-16 13 43
070-390 19 33
[email protected]

 

 

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.