Nydalastugorna i dagens VK

Idag har Anders, Jag, Peder och Veronica en gemensam debattartikel i VK, både papperstidningen och här på nätet.

Den handlar om Nydalastugorna och i ingressen står detta:
För dem som vandrar runt Nydalasjön förhöjer fritidshusen längs stränderna upplevelsen av att vandra omkring i en levande naturmiljö. Stugorna berättar också om en intressant epok i Umeås historia. Socialdemokraternas argument att de små stugorna hotar vattenkvaliteten i Nydalasjön håller inte, och har fått underkänt av såväl länsstyrelsens som kommunens experter på området. Ambitionen är att stoppa denna omotiverade skövling efter valet 2014.

Det jag skulle vilja tillföra i den diskussion som försiggår om stugorna är detta:

 1. Det är bara en handfull stugor som är privatägda, så resonemanget om att kommunen inte kan kontrollera exploateringen faller på detta.
 2. Att stugorna skulle hota vattenkvaliteten är rent trams, är inga problem att reglera detta.
 3. Värdet av stugorna är ju just att de ligger där de ligger och utgör ett samlat inslag som berikar och ökar trivseln runt sjön, flyttar man några av stugorna till ett litet reservat, så blir det just detta ett reservat.

Men än är det inte försent, hoppas de partier som står bakom stugrivningarna inser sitt misstag och ändrar sig.

Etiketter:

2 kommentarer

 1. Eva Andersson

  Mycket bra att ni går ut i tidningen i dag och förklarar för S, V och AP att det inte är vi stugkramare (som Ingemar Jangvad S säger) är okunniga utan jag tycker Nydalafrågan har blivit en soppa som Vänstersidan i panik famlar efter halmstrå för att få argument. Tex Jan Hägglunds siande om miljökatastrof pga stugorna. Hans tänk-om-månen-faller-ned-politik är förlöjligande. -Tänk om Alliansen privatiserar o säljer ut alla stugor och dom blir villor med vattentoaletter som spolar ned i sjön. Att vi efter våran artikel i VK får se i Holmlunds blogg om hur han och någon (konstigt nog JLH,jan H heter Lennart i mellannamn) påstår att vi haft gratis hyra utan att kolla upp fakta. Tex hur mycket? Avtal? tex procenthöjn/år? Att hyran sattes efter värdering o skick? Att vi bara bor ca 2 mån/år? + Att kommunen ej ville att vi tecknade försäkring. Skulle ni vilja bet dyrt m premisser om oförsäkrat när ni haft otaliga inbrott, många stulna saker, båt,stort tält,stjärnkikare bla, krossade fönsterrutor, uppeldade utemöbler, klotter? Att sedan Holmlund, JLH och en vän till Holmlund bildar någon slags mobb mot våran familj. Bla säger JLH -Detta är bara o sprida vidare, Lennart säger detta har dom råd med, Lennarts vän säger -ska vi starta en insamling? Ni vet ingenting om våran ekonomi men verkar vilja håna om man är fattig. Detta till trots att Lennart hade bloggat ngr dagar tidigare om hur fruktansvärt det var med att skolungdomar blev kallade white trash pga fattigdom. En stor fråga bara..om nu Holmlund vill ha parkmarker o Hägglund mer äventyrslekparker..Blir det inte mer gräsmattor som måste konstgödslas? Hur går den miljöpolitiken ihop? Vi är ju bara vanliga knegare som Hägglund säger och utan examen i ekologi, men så svårt är det väl inte att räkna ut att det torde väl vara mer realistiskt än deras -tänk-om-månen-trillar-ner-politik??
  Eva Andersson
  Johan Widlund

 2. Eva Andersson

  Mycket bra att ni går ut i tidningen i dag och förklarar för S, V och AP att det inte är vi stugkramare (som Ingemar Jangvad S säger) är okunniga utan jag tycker Nydalafrågan har blivit en soppa som Vänstersidan i panik famlar efter halmstrå för att få argument. Tex Jan Hägglunds siande om miljökatastrof pga stugorna. Hans tänk-om-månen-faller-ned-politik är förlöjligande. -Tänk om Alliansen privatiserar o säljer ut alla stugor och dom blir villor med vattentoaletter som spolar ned i sjön. Att vi efter våran artikel i VK får se i Holmlunds blogg om hur han och någon (konstigt nog JLH,jan H heter Lennart i mellannamn) påstår att vi haft gratis hyra utan att kolla upp fakta. Tex hur mycket? Avtal? tex procenthöjn/år? Att hyran sattes efter värdering o skick? Att vi bara bor ca 2 mån/år? + Att kommunen ej ville att vi tecknade försäkring. Skulle ni vilja bet dyrt m premisser om oförsäkrat när ni haft otaliga inbrott, många stulna saker, båt,stort tält,stjärnkikare bla, krossade fönsterrutor, uppeldade utemöbler, klotter? Att sedan Holmlund, JLH och en vän till Holmlund bildar någon slags mobb mot våran familj. Bla säger JLH -Detta är bara o sprida vidare, Lennart säger detta har dom råd med, Lennarts vän säger -ska vi starta en insamling? Ni vet ingenting om våran ekonomi men verkar vilja håna om man är fattig. Detta till trots att Lennart hade bloggat ngr dagar tidigare om hur fruktansvärt det var med att skolungdomar blev kallade white trash pga fattigdom. En stor fråga bara..om nu Holmlund vill ha parkmarker o Hägglund mer äventyrslekparker..Blir det inte mer gräsmattor som måste konstgödslas? Hur går den miljöpolitiken ihop? Vi är ju bara vanliga knegare som Hägglund säger och utan examen i ekologi, men så svårt är det väl inte att räkna ut att det torde väl vara mer realistiskt än deras -tänk-om-månen-trillar-ner-politik??
  Eva Andersson
  Johan Widlund

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.