Kommunalråd 2014 Ja tack!

I efterdyningarna av Lennart Holmlunds besked om att han inte kommer att kandidera som socialdemokraternas förstanamn i valet 2014 så har det uppstått en smått surrealistisk debatt. Att ett antal (för stunden fyra) socialdemokrater klivit fram och meddelat att de står till valberedningens förfogande är ju logiskt, men de anklagelser som Lennart både på bloggen och i papperstidningarna riktar mot I första hand Anders Ågren och andra hand Alliansen tycker jag är smått löjleväckande.

Så jag vill i likhet med Folkpartiets Peder W nu officiellt gå ut och meddela att jag satsar på att bli kommunalråd 2014. Detta kommer jag att meddela vår valberedning under dagen.

Anders skriver väldigt klokt på bloggen:  En sak jag tidigt fick lära mig när jag engagerade mig i Umeåpolitiken, var att det var ett positivt tecken för den angripne när Holmlund går till personangrepp. Varför då, frågade jag? Jo, när Holmlund är stressad över något så går han ofta till personangrepp.

Insandare LH M

Lennart skriver i gårdagens Folkbladet (se bild ovan) en lång artikel om alla brister som finns hos oss gruppledare i Alliansen i allmänhet och då Anders Ågren i synnerhet. Jag skulle vilja bemöta några av de saker som Lennart tar upp. I sin insändare. Han väljer ju att skrämmas med exempel från början på 90-talet. Det han inte nämnder är att vi är helt andra gruppledare för de borgerliga partierna idag, och att vi sedan många år arbetat tillsammans med exempelvis gemensamma budgetar i Kommunfullmäktige.

Lennart fortsätter sin argumentation att vi genom Alliansen cementerat blockpolitiken, och att han inte gillar blockpolitik. Och det stämmer till viss del, så länge vi alla tycker som (s) och Lennart så är det jättebra. Men det har ju aldrig varit aktuellt från Lennart att i realiteten öppna upp för att andra skall få vara med och styra Umeå, utan det har alltid ansetts som självklart att (s) styr och övriga partier skall stötta.

Vad som skedde i valet 2010 var att de fyra allianspartierna fick fler mandat i fullmäktige än (s) och därför valde (s) att göra en överenskommelse med (v) för att vara säker på att få igenom budgeten i KF.
Det är denna överenskommelse som nu prövas när majoriteten (s) + (v) valt att skjuta upp budgetbeslutet till i höst.

Att vi i alliansparterna inte gått ut med vem som blir nästa kommunstyrelseordförande i Umeå, är rätt så enkelt. Dels så är det så att inget av de fyra partierna ännu nominerat sina listor, så ingen vet ännu hur valsedlarna kommer att se ut 2014. Dessutom tror vi faktiskt att det är bra att låta väljarna ha ett inflytande.

Jag har alltid fascinerats av (s) i Umeå som ett år innan valet talar om för Umeborna vem som skall bli nästa KS-ordförande.
Innan väljarna valt vilket parti man väljer och vilken av det partiets kandidater man väljer att kryssa.

Men om väljarna så önskar så står jag nu till förfogande som nästa kommunalråd i Umeå!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.