Länsstyrelsen förnuftigare än Umeå kommun??

När jag läste gårdagens artikel om att Torbjörn Wennebro nu får fortsätta att hyra ut de övernattningsrum han byggt i sin till konferensanläggning konverterade ladugård så blev jag väldigt glad men samtidigt väldigt förbryllad.

Det är ju mer än en gång som vårt kommunalråd Lennart H farit ut i angrepp på länsstyrelsens fyrkantiga byråkrater, och hela tiden framhållit hur mycket bättre kommunen är på alla sätt och vis.

När jag fick höra om de problem man fått i Tavelsjö med de strikta krav som Tekniska Nämnden ställer för uthyrnining så ställde jag denna fråga i kommunfullmäktige till Lasse Jacobsson ordförande i Tekniska Nämnden, men det svar jag fick var ju inte på något sätt positivt.

wennebro

 

Torbjörn Wennebro framför sina ”hotellrum” i Konferensladugården. Foto Tom Juslin.

Vågar man tro på en mer balanserad syn på dessa frågor nu från kommunens sida när länsstyrelsen nu inhiberat kommunens onödigt stränga tolkning av gällande brandskyddsregelverk.

Dessutom är det så (citerar från VK artikel)

”Han har själv byggt tre övernattningsrum på vinden i sin ladugård i Heleneborg i Rödåbygden. Hela huset är förvandlat till en anläggning med samlingslokal, konferensutrymmen och nu också övernattningsrum.

Trots att han följt brandskyddsdokumentationen som ingick i bygglovet från Umeå kommun fick han verksamhetsförbud av räddningstjänstens brandskyddsingenjörer. De krävde utrymningsväg via brandstegar från varje rum, dörrstängare, rensning av brännbart material i utrymmen intill rummen, samt ett utrymningslarm.”

Det kan inte vara så att om man får bygglov från Umeå kommun och förjer det, att man i nästa varv skall stoppas av samma kommun. Höger och Vänster hand måste kommunicera med varandra!

 

 

4 kommentarer

  1. Urban Bengtson

    Och tänk om Länsstyrelsen fått möjlighet att syna en detaljplan för ett Nannabadbygge, då hade det kunnat bli annat beslut om bygglov, dvs ett nej pga trafikproblem, P-problem och miljöproblem. Men kommunpolitiken visste bättre, övergav en utlovad och påbörjad ny detaljplan för att i stället förlita sig på en från 1948, stadsplan med den trafiken då.

  2. Konsult

    Hej Mattias

    Blev intresserad av fallet efter att jag läste om det i tidningen och har begärt ut handlingarna. Har du tittat på dessa? Jag tycker du ska vara lite försiktig med att dra förhastade slutsatser tills du också har gjort det. Det finns en överhängande risk att Lasse Jacobssons uttalande om ”stor okunskap” får substans annars.

    Det står ju också klart och tydligt i dessa att byggnaden aldrig skulle ha kunnat byggas på detta sätt och att branddokumenten är gjorda på felaktigt sätt i strid mot reglerna. Det kan väl inte ska gälla andra lagar på landsbygden bara för att Centerpartiet är ett glesbygdsparti?

    Du skriver att kommunens ”onödigt stränga tolkning av gällande brandskyddsregelverk”. Vet du ens vilka lagar och föreskrifter som är tillämpliga i byggprocessen? För kännedom så är det byggherren som är ansvarig för att byggnaden uppförs enligt föreskrifter inom alla områden t.ex. energi, vvs, tillgänglighet, brand m.m.

    Ett inhibitionsbeslut är ett något som en överprövande instans beviljar innan de avgjort själva sakfrågan. Jag tror det är viktigt att ha kunskap om det man uttalar sig om, annars kan det lätt uppfattas som populistiskt röstfiske.

    Anders J

  3. Anders J

    Mattias,

    Jag blev intresserad av fallet efter artiklarna i Vk och har begärt ut handlingarna. Har du tittat på dessa? Jag tycker du ska vara lite försiktig med att dra förhastade slutsatser tills du också har gjort det. Det finns en överhängande risk att Lasse Jacobssons uttalande om ”stor okunskap” får substans annars.

    Det står ju också klart och tydligt i dessa att byggnaden aldrig skulle ha kunnat byggas på detta sätt från början och att branddokumenten är gjorda på felaktigt sätt i strid mot reglerna.

    Anser du att detta är godtagbart? Det kan väl inte ska gälla andra lagar på landsbygden bara för att Centerpartiet är ett glesbygdsparti eller?

    Du skriver också att kommunens ”onödigt stränga tolkning av gällande brandskyddsregelverk”. Vet du ens vilka lagar och föreskrifter det handlar om mer än namnet på dessa? För kännedom så är det byggherren som är ansvarig för att en byggnad uppförs enligt föreskrifter inom alla områden t.ex. energi, vvs, tillgänglighet, brand m.m.

    Ett inhibitionsbeslut är ett något som en överprövande instans beviljar innan de avgjort själva sakfrågan. Jag tror det är viktigt att ha kunskap om det man uttalar sig om, annars kan det lätt uppfattas som populistiskt röstfiske.

    Anders J

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.