Det är systemet som skapar blockpolitiken inte partierna

Sitter just och följer Statsministerns presskonferens på dn.se.

En grej jag tänkt på mycket och som jag tänker utveckla mina tankar kring i morgon är att det är inte partierna som skapar de blockpolitiska låsningarna i Sverige utan det är systemet självt.

Det som ofta missas i diskussionen är att det är en enorm skillnad mellan hur en kommun eller ett landsting styrs och fungerar och hur Sverige styrs.

Regeringens makt är så mycket större nationellt än Kommunstyrelsens makt i Umeå.

Stefan Löfvens makt är enormt mycket större än Hans Lindbergs i kommunen.
Det är denna skillnad i styrmodeller som skapar dessa blocklåsningar.
I kommunen sitter alla partier med i kommunstyrelsen, dessutom sitter de allra flesta av oss KS-ledamöter dessutom med i Kommunfullmäktige.

Nationellt är det exakt tvärt om, i regeringen sitter bara representanter med från regeringspartierna och regeringens ledamöter sitter inte i riksdagen. Är det så att en minister är riksdagsledamot så entledigas han/hon från uppdraget och ersätts av en riksdagsersättare,
så Löfven kan inte ens rösta för den egna budgeten i morgon!

Jag minns en historia som Maud berättade på Centerpartiets eftervalskonferens 2010. Hon berättade att hon sprungit på Maria Wetterstrand i korridoren på Riksdagshuset och gratulerat henne till det goda valresultatet. (Mp gjorde ju ett mycket bra val 2010) och Wetterstrands lakoniska svar var:

”Det är väl inget att glädjas åt när man förlorat!”

Och där ligger en stor del i problemet som skapar ”blocklåsningarna” det är oändligt mycket viktigare för ett parti att sitta i regeringen än att vara stort i Riksdagen. Jag vågar säga att Mp som är betydligt mindre i Riksdagen denna mandatperiod än den förra redan på två månader kunnat påverka Sverige långt mycket mer än vad man gjorde på fyra hela år under den förra mandatperioden.

Det är det som skapar blocklåsningarna, vi har ett system som är ”riggat” för en klassisk (s) minoritets eller majoritets-regering inte det nuvarande politiska läget.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.