Nu är det dags att bringa lite ordning i budgetkaoset

Eftermiddagens besked från SD om att man avser att rösta på Alliansens budgetförslag vid morgondagens omröstning i Riksdagen har ju skapat en väldig uppmärksamhet, jag tror vi skall stilla oss litet och fundera på vad som egentligen händer nu.

Personligen är det en grej jag inte gillar alls i detta och det är hur alla svänger sig med ordet praxis hit och dit. Det stämmer att Sd bryter mot riksdagens praxis (att rösta på eget förslag eller lägga ner sina röster) om man gör i morgon som man sagt i kväll. Samtidigt kan man säga att även V gör det genom att de har redan på förhand meddelat att de kommer stötta regeringens förslag utan att ens lämna in ett eget. Dessutom var det väldigt viktigt för Sd att följa praxis när det skulle väljas talman tidigare i höst. Principen att tredje största parti skulle får en vice talmanspost var då för dem mycket viktig. S har heller inte varit särskilt konsekventa när det handlar om praxis, det gick alldeles utmärkt att bryta ut delar ut Alliansregeringens budgethelhet och därigenom bryta mot rådande praxis.

För egen del så välkomnar jag statsministerns invit till Allianspartierna om samtal i kväll, jag tror att Löfven har ett genuint intresse av att hitta en bred lösning och jag tycker det är synd att det inte är förrän ”fem i tolv” som det inbjuds till något som jag uppfattar som öppna samtal.

Alla fyra allianspartierna var väldigt tydliga redan en månad före valet om hur man avsåg att hantera den kommande statsbudgeten, ”vinner vi valet lägger vi en budgetproposition, förlorar vi lägger vi en budgetmotion!”.
Detta hade väljarna att ta ställning till och jag kommer alltid hävda att det kan inte vara fel av ett parti att efter valet göra vad man innan valet sade!

Dessutom är det egentligen ingen principiell skillnad i riksdagen nu eller förra mandatperioden. Både nu och då så har vi på en minoritetsregering med Sd som vågmästare. Så Löfvens utmaningar är egentligen dom samma som Reinfeldt hade.

Det som låst hela processen är ju att regeringen lag fram en budget som är låst, det har pratats som samarbete men sanningen är ju den att regeringens budget är förhandlad mellan regeringspartierna och V, och skall regeringen ha med V på båten så får man inte ändra ett kommatecken. Det finns definitivt bra saker i regeringens budgetproposition men det finns också saker jag inte gillar.

Jag tror det finns goda chanser att nå en lösning som inte tvingar fram ett extraval men då innebär det att ”samarbetsregeringen” måste öppna upp för diskussioner om budgethelheten, jag tror det blir svårt för oss i Centerpartiet att köpa en budget som innehåller ett införande av vägslitatageavgift, som jag skrev om i denna blogg.

En skatt som må ha goda intentioner men som kommer att slå hårt mot de som lever och verkar på landsbygden, där alternativ till biltransport saknas.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.