Greklandsoro kan spilla över även på oss.

Oro efter vänsterseger i Grekland | Västerbottens-Kuriren.

Det är med blandade känslor och oro jag läser kommentarerna efter helgens parlamentsval i Grekland. Jag förstår att många greker är frustrerade över situationen och att man vill ha ett slut på den rådande åtstramingspolitiken.

Samtidigt så har som jag ser det Grekland mycket små möjligheter att göra på något annat sätt, landet är i nuläget beroende av fortsatta lån och uppfyller man inte villkoren så blir landets ekonomiska situation än mer utsatt.

Även om Grekland kan kännas långt borta och Sverige inte är medlem i eurosamarbetet så är vi som exportberoende land beroende av att länderna i Europa mår bra, en fördjupad ekonomisk kris i Grekland kan innebära svallvågor som direkt slår på andra länder i sydeuropa med ansträngda ekonomier och sedan spiller svallvågorna över fler länder. Även om det inte blir några jättevågor som slår mot Sverige, så finns det en klar risk att svenska exportföretag drabbas.

Saken blir ju inte enklare om det blir som refererats till idag att valets vinnare Västerpartiet Syrizia kommer bilda regeringskoalition med ett högerpopulistiskt parti.
I vilken mån en sådan regering kommer kunna styra landet får väl framtiden utvisa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.