Hur skall Umeå styras lite konsumentupplysning

Jag och skulle jag tro även andra politiker får frågor från både media och intresserade om hur det kommande styret i Umeå kommer se ut. Jag tror inte på principen att förhandla i media så det kommer jag inte göra men jag tycker det kan vara på sin plats att förklara lite vad som händer och varför det i år verkar ta lite längre tid än vad vi är vana vid.

Alla röster räknas nämligen tre gånger innan vi har ett slutligt valresultat, först räknas de på valnatten i vallokalen och vi får ett valnattsresultat som är preliminärt.

Umea_Valnatt_2018

Sedan sker en räkning till hos länsstyrelsen då även de sista poströsterna räknas (därför ökar antalet valdistrikt i Umeå till 69 istället för 67) och vi får ytterligare ett preliminärt resultat.

Umea_Preliminärt_Resultat

Och om man jämför bilderna ser man att mellan dessa två räkningar så är det ett mandat i kommunfullmäktige som flyttat från KD till SD. Och det kan mycket väl vara så att något mandat (kanske samma) hoppar igen nu när rösterna slutligen och vi har ett slutligt resultat för Umeå vilket vi förhoppningsvis har idag.

Men det är ju bara mandaten i Kommunfullmäktige, och det är ju bara första delen av resan. Där tycker jag tyvärr att media tänker lite för kort i sina kontakter med oss politiker, det handlar i Umeå inte om att hitta en majoritet på 33+ mandat och styra. Det normala i Umeå är att kommunen styrs av en minoritet, oftast (speciellt under Lennart Holmlunds tid) S men senaste perioden S+Mp. Och då vill det till att den minoriteten är så pass stor att man får igenom sin budget samt att man kan luta sig mot antingen oss i Alliansen i vissa frågor eller vänstersidan i andra frågor. Så det kommer nog dröja några dagar innan vi vet hur det ser ut.
Alliansen gick ju framåt preliminärt med 3 mandat (detta val var det vi i C som ökade, vi brukar som växeldra) samtidigt som S backar med 4, så ur ett maktskiftesperspektiv kan man ju tycka det är bra. Men eftersom V samtidigt ökade med 2 så gäller det ju att se upp så inte vår framgång framtvingar ett tvångsäktenskap mellan S + V.

Och Miljöpartiet verkar ju redan bestämt sig: –Det skulle vara kul att få ihop en rödgrön allians där Vänsterpartiet ingår. Om vi skulle få det att fungera så är det ett drömscenario, säger Nils Seye Larson.

För alla partier gäller givetvis nu att försöka positionera sig så bra som möjligt för att komma åt poster under den kommande mandatperioden så det går att påverka, jag känner mig trygg i att vi med Centerpartiets förbättrade röstunderlag kommer att få bättre möjligheter till insyn och påverkan än tidigare och kommer kunna genomdriva mer av vår politik än under föregående period.

För 7 mandat är fler än 4 i fullmäktige. Samtidigt som 20 mandat är fler än 7 så bollen vad gäller hur Umeå skall styras ligger hos Hans och S, skall bli intressant att se var de väljer att sparka ut den!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.