Umeå vi har ett resultat!

Känner lite lust att låta som Melodifestivalen när jag kommenterar dagens uppgörelse kring Umeås framtida styre. Det är också alla diskussioner kring hur styret skall se ut som hållit mig ifrån Bloggen. Om ni undrar varför så skall jag förklara läget i Kommunfullmäktige i Umeå efter valet.

Slutligt Umea 2018

Detta är alltså valresultatet som det slutligen visas för oss men nu är det ju så att man kan inte styra en kommun med olikfärgade staplar, utan det är mandat i KF som avgör partiernas inbördes kraft och dessutom handlar det om vilka partier som väljer att att jobba tillsammans för att maximera sina möjligheter. Så här ser mandatfördelningen ut i KF för de kommande 4 åren.

mandatfordelning slutlig umea

Och det är då det blir intressant, som man kan se så är det nästan omöjligt att skapa en stabil majoritet och vi är dessutom många partier.

Detta har efter flitiga diskussioner mellan partierna utmynnat i en överenskommelse som du kan läsa om här. Mellan de flesta av partierna i KF.

Vill man veta mer om hur Hans Lindberg resonerar så finns denna artikel.

Detta med att räkna kring hur olika mandat faller i olika nämnder förtjänar en egen blogg men för egen del har det varit kul i år då jag haft i uppdrag att räkna mandatutfall för Alliansens del och min motpart hos S har varit Mikael Berglund (Byggnadsnämndens ordförande) och det är alltid kul att jobba med och mot ett proffs! Så även om det är Hans L och Anders Å som diskuterat de politiska förutsättningarna för denna överenskommelse så tycker jag inte man skall glömma Mikaels insats!

Hur resonerar jag då i detta? Hur förklarar man för missbelåtna väljare att S tillåts regera vidare i minoritet på ett alltmer krympande isflak?

Detta är ju inte helt enkelt att svara på, men detta är ju lite som att gå in på en mindre bra restaurang och köpa dagens lunch. Av de olika alternativ som jag kunde se stå till buds så var ett fortsatt S – Mp minoritetsstyre det mest smakliga.

Finns det någon som har andra idéer så är ni välkomna att höra av er!

Vad innebär då detta för oss i Centerpartiet? Även om man givetvis alltid vill hamna i en position efter valet då man får styra så innebär Socialdemokraternas relativa tillbakagång och Alliansens framgång att vi i oppositionen kommer få ökat inflytande i Umeå framöver och dessutom är ju chanserna goda att vi i Centerpartiet får en större andel av de uppdrag som tillfaller Alliansen kopplat till vår ökade styrka i vår koalition.

Men vad händer då nu? Jo jag tror att Hans Lindberg bör rejält se till att greppa styråran för om han tänkt sig att fortsätta leda Umeå så kommer det krävas ett klokt politiskt hantverk med ett gott öra till övriga partier och våra synpunkter. Om in så kommer vi i Centerpartiet inte tveka att säga vad vi tycker!

 

En kommentar

  1. Bergis

    Enligt Expressens källor väntas Moderatledaren Ulf Kristersson inom kort dödförklara alliansen som regeringsalternativ

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.