Rapport från Kajiado

Jag befinner mej just nu i Kajiado County ett län i Kenya där Umeå kommun och VAKIN har ett projekt tillsammans med den lokala administrationen som handlar om att hjälpa länet med Vatten, Avlopp och Avfall. Projektet omnämns i VAKINs hållbarhetsredovisning så här:

”Hållbar vatten- och avfallshantering i Kenya
Vakin inbjuden till FN Långsiktiga miljösystem i Kina Minskad miljöförstöring, ökad jämställdhet och stärkta demokratiprocesser är målsättningarna i Vakins treåriga projekt med Kajiado County i Kenya. Projektet, finansierat av Sida/ICLD, ska möjliggöra kunskapsdelning och spridning av administrativa och tekniska lösningar för en bättre hantering av vattenresurser och avfall. Vakin, tillsammans med Umeå kommun, ska bidra med kompetens för att öka Kajiados möjlighet att skapa en ansvarsfull och transparent organisation i sin stadsledning.”

Kenya är ett av de länder som är utpekade av den svenska regeringen som prioriterade länder för bistånd/samarbete och det är väldigt lärorikt och att arbeta tillsammans med våra Kenyanska vänner för att hjälpa dom att ta fram en avfallsplan och en plan för vatten och avlopp. Jag skall vara ärlig och erkänna att mitt bidrag till detta arbete tillsammans med Margareta Rönngren främst handlar om att svettas i kostym, hälsa på politikerna här nere samt prata om demokrati och jämställdhet som är två av de frågor som alltid skall finnas med i de projekt som finansieras av SIDA/ICLD.

Kajiado står inför stora utmaningar, man ligger precisa utanför Nairobi och har ungefär 1 miljon invånare och saknar helt exempelvis avloppsrening i de delar som har något vi kan kalla avlopp. På samma sätt så är det väldigt dåligt ställt med sophämtningen. Så det är verkligen en annorlunda värld att besöka.

Samtidigt så gör man väldigt mycket bra i det man kan påverka exempelvis så har Kenya förbjudit användning av plastpåsar sedan i fjol, vilket dramatiskt minskat mängden skräp längs vägrenen.

Lägger ut lite bilder här nedan med kommentarer under.

Map-of-Kajiado-County

Karta över Kajiado

LRG_DSC06310

LRG_DSC06268

Kenya är verkligen kontrasternas land, Med Nairobis trafikkaos och Kajiados obefintliga vägar.

LRG_DSC06245

LRG_DSC06343

Kor betar längs vägarna, och på andra sidan savannen ser man Nairobis skyskrapor.

LRG_DSC06259LRG_DSC06258

Ett obligatoriskt inslag ett projektbesök är ett möte med Guvernören och det lokala projektteamet.

LRG_DSC06278

LRG_DSC06279

LRG_DSC06279

Vi fick besöka en s.k. ”sanddamm” alltså en liten damm man byggt i en liten flod för att bromsa upp regnet lite granna. (När det regnar så regnar det rejält) och samtidigt ge lokalbefolkningen en möjlighet att både få dricksvatten från en pump samtidigt som djuren får vatten. Faktiskt betydligt smartare än man kan tro! 

LRG_DSC06327

Sedan saknar landet i stort sett vägar och kvarter, det är nästan en enda stor randby hela vägen från Nairobi till Kajiado (6 mil) och 70% av bebyggelsen är oplanerad (svartbyggen) vilket ju gör det ännu svårare att hantera detta med vatten och avlopp. Utan det är dessa små färggranna stenhus hela vägen där det är små butiker och restauranger.

LRG_DSC06313

LRG_DSC06317

Sedan är ju trafiken runt Nairobi helt obeskrivlig. Vi klarade oss rätt så bra hem till Hotellet igår eftersom vi åkte på vägrenen eller i diket för att passera trafikstockningarna, och man har inte ett jättefokus på trafiksäkerheten. Samtidigt har man en frejdig inställning om att allt går. Som killen ovan som körde en MC bak på sin MC!!
Framhjulet såg lite lätt ut!

Återkommer med fler bloggar härifrån Kajiado lite beroende på hur det ser ut med internet.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.