Besök på Soptippen i Ngong bland det värsta jag varit med om

Igår besökte vi bland annat soptippen i Ngong eller Oloolula Dump Site som det egentligen heter. Och jag måste säga att det var något av det mest gripande jag upplevt. som jag nämnt tidigare så är den organiserade sophämtningen väldigt bristfällig i Kajiado. Och det man har är ett antal stora soptippar som ofta ligger nära städerna eftersom det måste vara billigt att framta dit soporna eller man måste kunna gå dit med dom så det gör att soptipparna ligger där människor bor och dessutom bosätter sig de som på olika sätt arbetar på soptippen där.

Exempelvis så pågår det en viss utsortering av material på tippen, men det sker helt manuellt på sådant sätt att människor rotar runt i soporna för att hitta något som går att sälja. Exempelvis så plockar man rätt på en del plast (det finns ingen pant på PET flaskor).

Glas eller metall som återvinns men det är försvinnande små mängder. Kenyanska regeringen har beslutat om att soptippen skall stängas av miljöskäl, och det är där vårt projekt kommer in för att hjälpa till med med kompetens kring hur man gör när man startar upp en ny tipp så den inte påverkar exempelvis dricksvattnet eller hur man organiserar återvinning innan soporna kommer till tippen. i annat fall så kommer ju det att uppstå samma sanitära problem på ett annat ställe så nyttan för människor och miljö blir ganska liten

Jag är väldigt glad om det är så att lite av den kompetens vi kan ge till Kajiado gör att de kan börja hantera de enorma utmaningar de har kopplat till sina utmaningar.

DSC06590

Mot soptippen som ligger mitt i Ngong som har omkring 60 000 invånare.

DSC06591

Framme på soptippen ett veritabelt berg av sopor!

DSC06592

Det är omöjligt att fotografera och få med hur enormt tragiskt det är!

DSC06595

På vågen där uppe väger man det som sorteras ut och återvinns.

DSC06597

I direkt anslutning till soptippen och delvis på tippen så ligger hus där många av de som på olika sätt arbetar på tippen bor
under fruktansvärda omständigheter. ett av skälen till att bor här är att många av de som sysslar med att sortera ut
soporna är kvinnor och för att de skall kunna arbeta så måste de finnas nära sina barn då det inte finns barnomsorg.

DSC06615

Countyt äger endast en sopbil som kör på denna soptipp. Övriga sopor kommer via andra kanaler.

DSC06620

För det är inte rimligt att barn skall växa upp på en soptipp!

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.