Där kom det fem miljarder till välfärden under 2020

Före en liten stund sen presenterade regeringen tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna ytterligare satsningar på pengar till kommuner, regioner och rättsväsende. Detta givetvis för att bemöta förra veckans initiativ i Finansutskottet som jag skrev om igår, men också för att man ser att situationen ute i kommuner och regioner är ekonomiskt väldigt ansträngd och för att minska behoven av nedskärningar i möjligaste grad så tillförs kommunsektorn sammanlagt 5 miljarder kronor under 2020. 3,5 miljarder till kommunerna och 1,5 miljarder till regionerna.

Den här typen av nationella pengar är alltid svåra att relatera till men snabbt räknat så innebär detta en förstärkning av Umeå kommuns budget med drygt 45 miljoner kronor 2020 och för region Västerbotten så innebär det ungefär 39 miljoner mer. Välkomna pengar i bägge fallen. Extra bra är att pengarna kommer som generella statsbidrag och inte som öronmärkta pengar.För jag tror att man ute kommunerna bäst vet vilka hål man behöver fylla.

20200120Välfärdsmiljoner

Emil Källström, Centerpartiets ekonomiskpolitiske talesperson. 

Detta presenterades i en artikel i Aftonbladet samt man kan läsa mer här på Centerpartiet hemsida.

Jag ser att Andreas Lundgren kommenterat min blogg från igår om behoven av ordning och reda i budgetprocessen, och jag skulle vilja säga följande till Lundgren:

Jag tror vi bägge är helt överens om behoven av ordning och reda i budgetprocessen, det gäller både nationellt och lokalt oordning är skadligt.

Vad gäller behoven av pengar till kommunsektorn så är den frågan inte jätteenkel att svara på för vi skall ha i minne att det alltid är en liten dragkamp mellan staten och kommunerna om hur mycket pengar som staten skall skicka ut. Och man skall nog i grunden fundera på finansieringsprinciperna, vi har rätt ute i kommuner att ta ut skatt av medborgarna för att finansiera verksamheten, eller är det bara staten som skall betala?
Dock är läget kritiskt nu så de medel som nu aviseras är viktiga

Vad gäller vad vilka satsningar som respektive parti prioriterat i budgetförhandlingarna så är det ingenting jag kommenterar.
Dock brukar det vara så att denna typ av läckor oftast är vinklade.

Centerpartiet står bakom och arbetar för att Januariavtalet skall genomföras i sin helhet.

3 kommentarer

  1. Bergis

    Vilket sedan äts upp av Centerpartiets krav på utökad invandring där analfabeter, mormödrar, handikappade och dylikt ska återförenas med sina anhöriga i Sverige. Kommunerna knäar redan. Filipstad får det ännu svårare att upprätta välfärden med centerns politik trots allmosan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.