Hur fungerar kommunens ekonomi del 3.

Då jag tycker det är riktigt kul att skriva om kommunens ekonomi så drar jag detta ärende några gånger till (finns stoff för minst 100 bloggar) Jag har tidigare skrivit en par gånger om detta, och detta i Avsnitt 1, Avsnitt 2 och alla gånger så utgår jag från kommunens bokslut för 2018 som är det nyaste vi har. Förvisso har vissa siffror förändrats under 2019, men inte i sådan omfattning så det egentligen spelar någon roll.

Men för att parafrasera en tidigare ordförande för Svenskt Näringsliv: Vad ** får vi för pengarna??

Om vi nu är överens om att Umeå kommun (primärkommunen inte bolagen) har en nettokostnad på knappt 7 Miljarder kronor eller uttryckt i siffror: 7000 000 000 Kr så kan man ju fundera på vad gör då kommunen med pengarna?

20200124 Resultaträkning Umeå kommun  Jo den absoluta merparten används faktiskt för verksamheter nära våra medborgare! Det är barn, skolelever, gymnasielever, handikappade och äldre som finns inom de verksamheter som får den absoluta merparten av kommunens ekonomiska resurser.

20200124 kommer ifrån

Alltså den absoluta merparten av kommunens pengar går till löner för lärare, barnskötare, undersköterskor, vårdbiträden, sjuksköterskor, förskollärare, vaktmästare med flera yrkesgrupper som befinner sig nära våra medborgare och brukare, elever, klienter eller vad vi väljer att kalla dem. Men det är en väldigt liten del av kommunens resurser som försvinner på Stadshuset som man ofta tror. Merparten skickas ut i kommunens (rätt stora) organisation.

20200124 används pengarnaTittar vi på nästa diagram så visar det med all tydlighet vikten av att vi blir fler invånare i Umeå och att vi som bor har arbete är oändligt viktigt. Det man bråkar om nu nationellt är småpengar, mellan 339-350 kronor per person och år. Alltså ungefär en förstärkning på 45-50 miljoner per år. Så det är inte de pengarna som räddar verksamheterna i Umeå kommun!

20200124 sista

För det är ju ändå detta det handlar om, vad vill vi använda kommunens resurser till, men hur vi än gör så landar vi nog ändå i ungefär samma läge?

I nästa avsnitt skall jag prata litet om kommunens bolag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.