Varför är 750 miljoner i överskott för Umeå kommun inte bara bra??

Vid måndagens kommunfullmäktige så var delårsbokslutet för Jan – Aug ett av ärendena där kan man läsa att Umeå kommun är på gång mot ett jätteöverskott. Vi pratar om ungefär 700 miljoner bättre än budget, ett resultat på + 750 – 800 miljoner kronor för 2021.

Jag vill börja med att säga att det är jättebra med ett överskott och att det är inför framtiden med positiva resultat, det gör att vi dels ökar kommunens soliditet på sikt men det har också givit öss möjlighet att fondera delar av tidigare års överskott i något som heter Resultatutjämningsreserv som vi har som en ”krockkudde om det kommer sämre tider framöver. Så i grunden är det jättebra med överskott!

MEN

Det är inte helt oproblematiskt att prognosen för 2021 är 700 miljoner kronor bättre än budget.
700 miljoner i överskott är mer än hela Vilhelmina kommuns budget, bara så man skall förstå hur mycket pengar det är.
Nu skall vi komma ihåg att detta resultat kommer under ett ytterst märkligt år som är påverkat av Coronapandemin på ett sätt som ingen kunde förutspå när året inleddes. Men tittar man på vad detta överskott beror på så finns det några skäl, och tyvärr så är det inte alla av dessa saker som är kvar nästa år, men vi kollar på vad som är orsaken.

 

 

 

 

 

Skickliga och ansvarstagande medarbetare.
Detta är ju något som vi förhoppningsvis finns kvar, basen till överskottet är att vi har duktiga medarbetare, viktigt!

Ökade skatteintäkter (+167 miljoner)
Detta är det näst roligaste, skatteintäkterna har ökat mer än budget och prognos, det finns alltså fler umebor som betalar mer i skatt och det är ju en reell budgetförstärkning för framtiden. Alltså pengar som man kan räkna med även i framtiden.

Extra statsbidrag pga. Corona (+195 miljoner)
Detta är tvärtemot, det är pengar som kommit i de extra ändringsbudgetar som tagits av riksdagen under året. Det uppgår för Umeå kommuns del till närmare 200 miljoner för 2021, och det är pengar som inte finns med i budgeten som antogs i fullmäktige i juni 2020. Jättebra i år, men inget att bygga framtiden på.

Jämförelsestörande  kostnader pga. Corona (+283 miljoner)
Detta vet jag låter galet, men ur ett kortsiktigt strikt ekonomiskt perspektiv så har kommunens ekonomi i det korta perspektivet sparat pengar på grund av pandemin. Förenklat så har kostnaderna minskat mer än vad man trodde, men det är ju i ett rent kortsiktigt ekonomiskt perspektiv. Men hemundervisning av elever och stängda matbespisningar minskar kostnader, så är det. Och detta är det som oroar mig mest för framtiden, vad händer med våra kostnader i verkligheten, är det några av dessa ökade intäkter som vi kan räkna med permanent?

Slutsats
Om man tittar på resultatprognosen för 2021 så är det jättebra, men vi skall minnas att vi har mängder av minskade kostnader 2021 som kommer att komma tillbaka som kraftigt ökade kostnader 2022, det är klart att den kostnadsminskning som Äldrenämnden sett eftersom färre äldre inte börjat utnyttja hemtjänst eller särskilt boende pga. smittorisk. På samma sätt som investeringar som försenats 2021 i huvudsak kommer under 2022.

Så om man tror att 2021 visar att vi har enormt mycket pengar i kommunens kassa och kan göra en mängd med nysatsningar, alternativt sänka skatten så delar jag inte den uppfattningen.
Jag tror vi skall vara återhållsamma under de kommande åren, då min bild är att intäkterna kommer falla då mycket av nuvarande överskott är av engångskaraktär, och att risken för kostnadsökningar är jättestor.

Dessutom så måste vi göra något för att minska vår skuldsättning, kommunkoncernen har samlade skulder på över 10 miljarder kronor vilket blir mer än 75 000 Kr/Umebo.

 

En kommentar

  1. Jan Hägglund

    Hej Mattias.
    Vi är helt överens. Både vad gäller den översiktliga beskrivningen och då det gäller behovet att minska förvaltningarnas och bolagens (kommunkoncernens) samlade skulder på uppåt tio miljarder.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.