Varför är vem tar vem spelet viktigare än tidigare val?

Denna vecka har ju frågan om vilket regeringsalternativ som Centerpartiet skall stötta verkligen blossat upp på allvar, detta efter denna intervju i Dagens Nyheter.

Jag tycker det var en bra intervju men som alltid så är ju rubriken satt av någon annan och givetvis satt för att ge maximalt med klick!

Annie bildar regering i SVT

Men en sak som det pratas om alldeles för litet är ju varför ”vem tar vem” spelet blivit så laddat just inför detta val!
Här är min uppfattning att det beror på att den modell för styrning av Sverige som vi haft sedan enkammarriksdagens införande 1976 inte längre fungerar.

I korthet så är Sverige organiserat så att det skall gå att styra i minoritet och i praktiken så innebär det att det finns två block. Och att bägge blocken skall spela efter samma spelregler. Dessutom skall alla partier följa det som brukar kallas för ”Praxis”. Det innebär att man röstar på sitt eget förslag och om det faller så lägger man ner sin röst. Lite som någon form av sportsmanship för att använda en idrottsterm, när man förlorat så har man förlorat.

Framförallt gäller detta budgetomröstningen, och det har ju gjort att Sverige i allmänhet har styrts av minoritetsregeringar och att det rent styrningsmässigt gått alldeles utmärkt.

Fram till nu vill säga, alla har ju sett problematiken under de senaste två mandatperioderna med att få fram ett fungerande styre och en regering som får igenom sin budget.
För alla är överens om att det är skadligt för Sverige om riksdagen fungerar som nu när de bifallna utskottsinitiativen haglar och regeringen förlorar mängder med voteringar,

Jag brukar säga att politik skall vara tråkig och förutsägbar och det står jag för, det är inte bra om varje votering i riksdagen förvandlas till något som liknar Lottodragningen på lördagar.

Jag tycker det är i den kontexten som man skall se Centerpartiets agerande under denna mandatperiod, vi har agerat för att Sverige skall kunna styras under ordnande former.

Försök bilda en regering med denna riksdag

 

Och det är också så jag tycker man skall tolka intervjun i DN, det Annie säger är vilken regering hon tror det är mest rimligt att Centerpartiet stöder utifrån vår position om att inte agera så att inte Sd eller V ges inträde i en regering, om den regeringen vill ha vårt stöd.

Och då blir den logiska konsekvensen att den regeringsbildare som är mest benägen att släppa sin ytterkant, är troligen den som kan räkna med stöd från Centerpartiet om det skulle vara aktuellt!

Men och det är ju det viktigaste, detta ”vem tar vem” spel som vi ser bommar ju en viktig sak och det är ju faktiskt politiken, vi i Centerpartiet är ju intresserade av att få igenom vår sakpolitik som finns definierad i vårt valmanifest

Är det sedan så att den kommande regeringsbildaren inte vill prata med Centerpartiet står det denne fritt, men jag tror att vi behöver en mer förutsägbar och ”tråkig” riksdag de kommande fyra åren!

Detta för Sveriges Bästa!

2 kommentarer

    • Mattias Larsson (inläggsförfattare)

      Vi har inte allierat oss med S!!!
      Vi är på riksplanet öppna för samarbete med 6 av riksdagens 8 partier, men vi vill inte samverka med Sd eller V.
      Precis samma åsikt delas av Allianspartierna i både Umeå och på Regionnivå i Västerbotten.
      Det Annie säger är att vill man arbeta med oss får man släppa en ytterkant inte värre än så!
      Jag vill helst se ett fortsatt Allianssamarbete nationellt utifrån det vi sade innan valet 2018!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.