Öka krisstödet till Jordbruket nu!!

Kriget i Ukraina och de skenande priserna på allt från diesel till handelsgödsel har försatt våra bönder i ett mycket svår situation! Sedan tidigare har Centerpartiet bidragit till det krisstöd på närmare två miljarder som gått till Svenskt lantbruk men det behövs mer åtgärder.

Om vi inte snabbt stöttar våra lantbrukare kanske detta blir en ovanlig syn i framtiden.

EU har tidigare medgett ett stöd på upp till 55 000 Euro per jordbruksföretag, men den gränsen är nu höjd till 82 000 Euro. Centerpartiet kräver att Sverige omedelbart höjer taket till det nya beloppet, skulle ge omkring 100 miljoner i ytterligare stöd till det svenska lantbruket

I dagens orostider skall man komma ihåg att ett fungerande jordbruk är en viktig del av totalförsvaret och att ett nedlagt jordbruk är ingenting man startar upp i en handvändning.

Men allra viktigast för våra bönder nu är att vi fortsätter att köpa svenska jordbruksprodukter och att de får höja priserna, har hört skräckexempel på priser på ensilageplast som femdubblats och handelsgödselpriser som tredubblats så här måste vi konsumenter hjälpas åt att köpa svenskt!

På samma sätt är det superviktigt att även kommuner och regionen fortsätter handla svenskt och lokalt, risken är stor som jag ser det annars att det offentliga köper mindre svensk mat när det vore enormt viktigt att istället köpa mer!

 

En kommentar

  1. Svenne

    Det är inte stöd vi som jordbrukare behöver , jordbruket har varit så reglerat med stöd i flera 10-tal år . Och det har alltid varit styrt så man som jordbrukare klarat sig med nöd och näppe .Arbetsdag 12 timmar om dagen 7 dagar i veckan . Man funderar på om det varit värt det, fick från LRF rådet att skaffa ”mer ben” att stå på .Och när fan ska man kunna utföra detta, ja det är då att öka arbetsdagen från 12 timmar till 18 timmar då. Vet att det är en livsstil att vara bonde ,men nu går det inte längre. Stöd hit och dit och aldrig får politikerna till nån långsiktlig plan vad de vill .Ingen vågar investera.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.