200 förslag för klimatet

Personligen hade jag trott att klimatfrågan skulle få större utrymme i årets valrörelse men den verkar komma mer och mer nu på slutet. I fredags släppte Annie Lööf och Rickard Nordin Centerpartiets energipolitiske talesperson 200 förslag för klimatet.

De 200 förslagen sträcker sig över flera områden, varav följande är särskilt viktiga:

  • Centerpartiet vill att Sverige antar en årlig utsläppsbudget fram till 2040. Den ska visa vägen fram till netto-noll utsläpp. Det behöver inte betyda en helt linjär avtrappning, men är viktigt för att det ska bli verkstad av klimatmålen.
  • Det kommer att behövas storskaliga investeringar för att öka energiförsörjningen kommande år och decennier. Utan tillräckligt med el kommer vi inte lyckas genomföra omställningen. Den nödplan som Centerpartiet har tagit fram för hur vi kan fördubbla svensk energiproduktion till 2030 är helt avgörande.
  • Transportsektorns utsläpp måste minska samtidigt som bränslekostnaderna hålls nere. I rapporten presenterar vi en rad förslag för att åstadkomma just detta, bland annat genom att öka produktionen av biodrivmedel. Där är reduktionsplikten är en viktig del. Den gröna omställningen skapar dessutom nya arbetstillfällen och ekonomisk tillväxt på landsbygden samtidigt som vi sänker drivmedelspriserna.
  • Det behövs både tillväxt och klimatomställning. För Centerpartiet är det självklart att Sverige fortsatt ska gå före i omställningen. Våra förslag visar att det går att minska utsläppen och få ekonomin att växa. Det gör Sverige till en starkare grön röst och förebild globalt. På så sätt kan vi öka ambitionerna i EU och lägga ännu mer tyngd bakom kraven på Kina och andra utsläppsländer att ställa om.
  • Sverige måste fortsätta att ta internationellt ansvar. För Centerpartiet är det självklart att stå upp för enprocentsmålet och öka andelen som går till klimatbistånd.

Utöver det som står i rapporten så måste vi också ta ansvar lokalt, jag vill att vi i Umeå kliver fram ännu mer fört att utveckla klimatengagemanget i Umeå. 

Där måste vi hitta på fler sätt att minska utsläppen från allt som finns i kommunen, både företag och oss medborgare. Umeå kommun har gjort väldigt mycket bra för att minska CO2 utsläppen från kommunens egna verksamheter men kommunen själv står ju bara för en liten del av alla utsläpp.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.