Umeå Hamn en nyckel för den miljövänliga omställningen

Jag tycker det är jättebra att VK lyfter fram de investeringar som planeras i hamnen i Holmsund. Tror inte alla förstår hur mycket vår hamn betyder för Umeå och Västerbotten och inte minst för möjligheterna till en hållbar tillväxt och utveckling.

Umeå Hamn som den ser ut nu

 

Kunskapen om hamnen och dess betydelse för kommunen och länet är för litern anser jag, och den utbyggnad som nu planeras är en konsekvens av ett stort antal investeringar och satsningar vi sett de senaste åren.
Att SCA har byggt ut pappersbruket i Obbola så det blivit världens största i sitt slag eller att Komatsu investerat i den nya skogsmaskinfabriken är två exempel på investeringar som inte skulle skett om vi i kommunen kunnat garantera att bygga ut hamnen i takt med ökande behov.

Dessutom så vet vi att de fartyg som kommer anlöpa vår hamn i framtiden kommer bli större och större samtidigt som kraven på allt snabbare lastning och lossning ökar hela tiden.

Vi ser en positiv utveckling vad gäller mängden gods som passerar Umeå hamn och inte minst så har godsvolymerna som går med Wasalines nya färja Aurora Botnia ökat riktigt ordentligt! 

Jag hoppas många tar chansen att ta del av detaljplaneförslaget som är ute på granskning nu, viktig att många tar chansen att komma med synpunkter nu så att det som beslutas och byggs blir bra för framtiden!

För skall vi klara av framtidens miljö och klimatutmaningar så måste vi ju styra över transporter från lastbil till järnväg och båt, och med den nya järnvägsterminalen som finns ute i hamnen så kommer ju möjligheten att köra miljövänligt vara utmärkt! 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.