Tack för debatten VK

Igår hölls VK:s traditionella lokal Umeådebatt, en trevlig tradition. Debatten går att se i efterhand här på VK:s hemsida 

Årets debatt var lite annorlunda i formatet, med endast tre på förhand utsedda områden, jag vet att alla inte gillade det, men jag tror det kan va varit väldigt smart. Mer än en timme är det nog svårt att hålla publikens intresse uppe.

Jag fick debattera bostadsfrågan och den är inte alldeles enkel, alla partier är ju rörande överens om att det behövs fler bostäder, men vägen dit är lite olika. Jag försökte få fram dessa huvudbudskap:

  • Det allra viktigaste är att det som byggs är sådant som efterfrågas så att de som skall satsa på olika byggprojekt vågar satsa.
  • Vi måste vara väldigt flexibla framöver när det kommer till olika åtgärder för att underlätta för exploatörerna, nuvarande byggpriser är skyhöga och risken är ett totalt byggstopp.
  •  Om staden skall växa och förtätas så är det viktigt att vara rädd om grönytor och parker, de bli ännu viktigare i en större stad.
  • Jag tror inte man kan bygga billiga bostäder för ungdomar, nyproduktion är det dyraste som finns, då är det nog bättre att kanske bygga för pensionärer, som därigenom flyttar och vi får en rörelse i beståndet.

Jag saknar lite ödmjukhet i några av utmaningarna vi ser inför bostadsbyggandet i framtiden, då priserna på vissa materielslag ökat med 400% på ett år så kommer det vara svårt att få fram de 2000 bostäder årligen som alla vill ha.

 

Det var i alla fall en kul debatt och såg du den inte igår, titta på den nu i efterhand. Lägger upp några ”bakom kulisserna” bilder från igår.

Backstage

 

Fullsatt i lokalen

Äldredebatten, Veronica pratar Janne verkar nöjd.

Skulle du eller jag ha den gröna spaden?? Maria och Niels diskuterar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.