Vi behöver en byggboom på landsbygden!

Just nu ser vi en positiv landsbygdstrend i Sverige, intresset att flytta ut på landet är i växande och här i Umeå så har vi turen att ha en verkligt livskraftig landsbygd. Vilket inte minst går att läsa i denna rapport från Umeå kommun.

Men tyvärr så är inte det situationen i alla kommuner, i många mindre kommuner så är möjligheterna till tillväxt på landsbygden begränsade, dels beroende på att administrationen för att få fram bygglov ör betungande för små kommuner, men också för att det på många håll är svårt att få lån för att bygga på landsbygden.

För oss i Centerpartiet så är detta med att möjliggöra byggande i hela landet jätteviktigt, samma sak gäller i Västerbotten. Vi måste göra det möjligt för fler personer att bygga sin framtid både i städerna men också på landsbygden. En av de viktigaste sakerna är att förbättra förutsättningarna för att använda de kreditgarantier för byggande på landsbygden som finns men som idag inte fungerar på det sätt som avsetts.

Därför kräver vi att en ny regering genomför följande reformer under de första 100 dagarna:

  1. Ett reformerat strandskydd till 2023.
  2. Inför gårdsförsäljning av alkohol till 2023.
  3. En kraftig förbättring av landsbygdens vägar.
  4. Storsatsa på mobiltäckning och bredbandsutbyggnad.
  5. Stärk polisnärvaron i hela landet.
  6. Tillsätt en ny jaktlagsutredning och påbörja inrättandet av en ny viltmyndighet.
  7. Stärk svensk matproduktion.
  8. Låt kommunerna peka ut områden där bygglov inte ska krävas och sänk avgiften på avstyckning för fastigheter under ett visst värde.

Här kan du läsa hela artikeln med Annie Lööf, Här kan du läsa mer om Centerpartiets politik för att underlätta bostadsbyggande på landsbygden.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.